Teroristični napad

Obtoženi uboja ameriškega veleposlanika pravi, da ni kriv

M.K.
3. 10. 2017, 14.37
Posodobljeno: 3. 10. 2017, 14.37
Deli članek:

Na ameriškem zveznem sodišču v Washingtonu se je v ponedeljek začel sodni proces proti Libijcu Ahmedu Abu Katali, ki je obtožen organizacije in sodelovanja v napadu na ameriški konzulat v Bengaziju leta 2012.

Facebook
Ahmed Abu Katali naj bi bil odgovoren za napad na ameriški konzulat in smrt 4 ljudi.

Takrat so bili v napadu ubiti štirje Američani, tudi veleposlanik v Libiji Chris Stevens in uslužbenec veleposlaništva, ki sta se zadušila v konzulatu. Dva ameriška plačanca, ki sta varovala konzulat pa je ubila minometna granata.

Sojenje Kataliju naj bi sicer trajalo pet tednov, sam pa se izreka za nedolžnega. Pri tem je zahteval tudi svojo vrnitev v Libijo, da bi se izognil dosmrtnemu zaporu, ki mu grozi. Katalija so aretirali pred tremi leti, ko so ga v Libiji ujeli pripadniki posebnih ameriških enot. V past ga je zvabil eden od prijateljev, ki je za to dobil kar 7 milijonov dolarjev nagrade.  

Kataliju sodijo na civilnem sodišču, ker ni povezan z znanimi terorističnimi organizacijami in ker v času njegove aretacije osumljencev niso več pošiljali na sporni Guatanamo na Kubi.

Reuters
Na komemoracijo ob prepeljanih ostankih trupla Chrisa Stevensa sta prišla tudi takratni predsednik Barack Obama in zunanja ministrica Hilary Clinton.

Ujet v prisluhih

Aretirali so ga na podlagi prisluhov telefonskih pogovorov v katerih se je hvalil, da je napadel in pobijal Američane. Ob aretaciji pa je zatrdil, da ni imel s tem nič in da ni razlogov za to. Nato so ga Američani proti njegovi volji in v nasprotju z zakoni spravili na ladjo in trinajstdnevno pot do ZDA. Na njej kljub intenzivnim zasliševanjem krivde ni priznal. Povedal pa je, da so ZDA po njegovem središče svetovnih problemov sodobnega časa.

Zavrelo sovraštvo

To mu očita tudi tožilec John Crabb, ki je porotnikom dejal, da Katala sovraži ZDA in da je to sovraštvo vrelo, dokler ni prekipelo med napadom na konzulat. Odvetnik obtoženega Jeffrey Robinsona pa je dejal, da se je boril proti Gadafiju in da je libijski domoljub, ki je nedolžen.