Minister o Pandorini skrinjici

Katalonija in Kosovo: EU očita hinavščino in dvojna merila

T.L.
3. 10. 2017, 14.15
Posodobljeno: 3. 10. 2017, 14.41
Deli članek:

Uradna srbska politika podpira Španijo v prizadevanju k ohranitvi ozemeljske celovitosti, hkrati pa se spominja dogodkov izpred nekaj let v povezavi s Kosovom.

Profimedia
Katalonci so se izrekli za neodvisnost.

Srbski predsednik Aleksandar Vučić je obtožil Evropsko unijo hinavščine in dvojnih standardov, potem ko je v ponedeljek Evropska komisija razglasitev katalonskega referenduma označila za nezakonito, hkrati pa priznala neodvisnost Kosova.

Profimedia
Obljubil je, da bo ohranil pot v smeri proti EU, obenem pa bo ohranil dobre odnose z Rusijo in Kitajsko.

"Vprašanje, ki ga danes zastavlja vsak državljan Srbije Evropski uniji, se glasi: Kako je mogoče, da v primeru Katalonije referendum o neodvisnosti ni veljaven, medtem ko je v primeru Kosova odcepitev dopuščena tudi brez referenduma," je po poročanju portala Russia Today, ki povzema poročanje srbskih medijev, na tiskovni konferenci dejal Vučić.

"Kako ste lahko odcepitev Kosova razglasili za zakonito in kako je lahko 22 držav Evropske unije legaliziralo to odcepitev ter s tem hkrati pripomoglo k uničenju evropskih zakonov in njihovega temelja, ki so služili za osnovo evropski politiki in politiki EU?" se je spraševal srbski predsednik.

V uradnem stališču Beograd sicer podpira ozemeljsko celovitost Španije, na Bruselj letijo predvsem očitki o dvoličnosti v odnosu do obeh primerov, Katalonije in Kosova.

Evropska komisija je namreč v ponedeljek ponovila stališče španske vlade, da je bil referendum v Kataloniji nezakonit. Nedeljske referendumske dogodke, ob katerih je španska policija brutalno obračunala z udeleženci referenduma, pa so označili kot "notranjo zadevo". Nasprotno pa je leta 2010 Evropski parlament sprejel resolucijo, v kateri je pozval svoje države članice, naj priznajo neodvisnost Kosova. "To je najboljši primer dvojnih standardov in hinavščine svetovne politike," je dejal Vučič.

Dačić: Španija je naša prijateljica, neodvisnosti Kosova ni priznala

Torkovo sporočilo srbskega šefa diplomacije Ivice Dačića pa se je glasilo, da je vse izrečene pripombe o dvojnih merilih potrebno razumeti kot srbski opomnik k ohranitvi ozemeljske integritete in suverenosti Španije, "ki je naša velika prijateljica in ki  za razliko od nekaterih drugih članic EU – ni priznala enostransko razglašene neodvisnosti Kosova". 

Dodal je, da je Srbiji žal zaradi referenduma v prijateljis državi in ocenil, da je to "enostransko dejanje Katalonije, kot je bilo tudi enostransko dejanje Kosova" ter dodal, da se "odpiranje Pandorine skrinjice", ki se je začelo s priznanjem Kosova, ne bo ustavilo v Srbiji.