Boj za neodvisnost

VIDEO: Po nasilju svarilo: Storili bomo vse, kar omogoča zakon

T.L.
2. 10. 2017, 13.10
Posodobljeno: 2. 10. 2017, 13.19
Deli članek:

Z zamikom se je oglasila tudi Evropska komisija.

Profimedia
Zgodovinski trenutek so številnin s ponosom zabeležili.

Vodilni v Evropski uniji so molče spremljali dogajanje v Španiji oziroma nasilje španskih oblasti v Kataloniji, med katerim je bilo ranjenih okoli 900 ljudi. Evropska komisija se je z dobrim dnevom zamika uspela odzvati na nedeljsko nasilje.

"Pozivamo vse vpletene akterje, da se zdaj premaknejo od spopadov k dialogu" je zapisano v ponedeljkovi izjavi Evropske komisije. Iz zapisanega je jasno tudi stališče komisije: če je bil referendum organiziran v skladu s špansko ustavo, bi to pomenilo tudi izhod ozemlja iz EU. Vendar pa, kot so v izjavi sporočili iz komisije, referendum ni bil organiziran v skladu z ustavo.

Profimedia

Še v ponedeljek zjutraj vodilne ustanove in posamezniki v EU o dogajanju v osrčju EU niso podali izjave. Danes naj bi se sestal evropski parlament, vendar ni jasno, ali se bo dotaknil dogodkov v Španiji. Nasilje so sicer hitro obsodile nekatere evropske parlamentarne stranke, denimo skupina Zelenih je na twitterju ostro obsodila nasilje "nad miroljubnimi ljudmi, ki so skušali voliti v Kataloniji". Med tistimi, ki so se odzvali na dogajanje, pa je bilo tudi več takšnih, ki so mnenja,da gre za notranjo zadevo Španije, v kateri EU nima vloge. Tako meni tudi predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker.

Španske oblasti nadaljujejo z grozečo retoriko. Španski pravosodni minister Rafael Catala je po poročanju STA danes v pogovoru za špansko televizijo dejal, da bo vlada v Madridu naredila vse, kar ji omogoča zakon, da bo preprečila katalonski vladi razglasitev neodvisnosti pokrajine. "Če bo kdo želel razglasiti neodvisnost dela Španije, česar ne more, ker za to nima pristojnosti, bomo morali narediti vse, kar nam omogoča zakon, da temu ne bo tako," je dejal minister, ki sicer meni, da je treba obnoviti dialog.

Potem ko so ponoči objavili izide nedeljskega referenduma, se je katalonska vlada danes sestala na izredni seji, ki poteka za zaprtimi vrati. Njen predsednik Carles Puidgemont je sicer že pred objavo izidov dejal, da so si Katalonci v nedeljo pridobili pravico do neodvisne države, ki bo republika.