Krvav konec tedna

FOTO: Na postaji izgubili življenje mladi dekleti

T.L.
2. 10. 2017, 11.10
Posodobljeno: 2. 10. 2017, 11.42
Deli članek:

Skrajneži se hvalijo z dvema krvavima napadoma: v Franciji sta umrli dve mladi dekleti, v Kanadi pa je imel policist več sreče, saj je napad preživel.

Reuters
V vozilu so kanadski policisti našli črno zastavo Islamske države.

V nedeljo sta se zgodila dva krvava napada islamskih skrajnežev, in sicer je na železniški postaji v Marseillu v Franciji mošku ubil dve ženski, stari 17 in 20 let. Ženski sta utrpeli grozljive poškodbe: napadalec je eni prerezal vrat, drugo pa zabodel v trebuh.

Reuters
Prizorišče zločina v Franciji.

Vojaki so napadalca, starega med 25 in 30 let, ustrelili, odgovornost za napad na železniški postaji Saint-Charles pa je kasneje prevzela Islamska država. 

Najprej trčil v policista, nato nadenj še z nožem

O napadu pa so minuli konec tedna poročali tudi iz Kanade, kjer je somalski begunec z nožem napadel policista in med begom z avtom trčil v štiri mimoidoče v Edmontonu, glavnem mestu kanadske province Alberta. Policija je napad označila za teroristično dejanje. Poškodovanega policista so odpeljali na zdravljenje v bolnišnico, njegovo zdravstveno stanje pa ni kritično.

Napad se je zgodil v soboto okoli 20.15 ure po lokalnem času v bližini stadiona Commonwealth, kjer je policist urejal promet ob tekmi kanadske lige ameriškega nogometa (CFL). Vanj je nenadoma z vozilom znamke chevrolet malibu trčil napadalec. Policista je vrglo v zrak, napadalec pa je hitro skočil iz vozila, policista napadel z nožem in nato pobegnil peš. 

Več kot tri ure kasneje je policija zaustavila tovornjak podjetja U-Haul. Policist je opazil, da je voznikovo ime podobno imenu lastnika vozila, ki je trčilo v policista. Voznik tovornjaka pa je nato z veliko hitrostjo odpeljal proti središču Edmontona, kjer so bili številni lokali v soboto zvečer polni gostov. Za pobeglim voznikom so se zapodili tudi policisti, med begom pa je tovornjak najprej poškodoval štiri pešce, nato pa se je prevrnil. Policisti so moškega aretirali na kraju dogodka.  

Rod Knecht, šef policija v Edmontonu, je potrdil, da so v prvem vozilu, ki je trčil v policista, našli črno zastavo Islamske države.

Reuters
Preiskava doma osumljeneca Somalca.

Osumljenca, starega 30 let, je policija pred dvema letoma preiskovala zaradi širjenja ideologije skrajnežev, vendar takrat po zaključku policije ni predstavljal večje nevarnosti javnosti. Očitno pa to ne drži.

Kanadski mediji poročajo, da je osumljenčevo Abdulahi Hasan Šarif.

Policija meni, da je šlo za napad "samotnega volka" in da zato ni razloga za paniko ali strah med ljudmi.