Obsežna operacija

FOTO: 32-letnik v prefinjenem laboratoriju "na veliko" gojil konopljo

S.R.
2. 10. 2017, 12.10
Posodobljeno: 2. 10. 2017, 12.20
Deli članek:

Koprski kriminalisti so odkrili večji laboratorij za hidroponično gojenje konoplje.

PU Koper
32-letnik si je ustvaril večji laboratorij za gojenje konoplje.

Kriminalisti Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Koper so 27. septembra na območju Občine Hrpelje-Kozina zaradi suma pečanja z drogami odvzeli prostost 32-letnemu moškemu iz okolice Ljubljane. Prijeli so ga ob večjem gospodarskem poslopju, v katerem naj bi gojil sadike konoplje.

V preiskavi gospodarskega poslopja so odkrili posebej prirejen prostor za hidroponično gojenje konoplje, velik kar 18 x 6 metrov. 32-letnik je imel v prvem delu urejen namakalni sistem za zalivanje sadik, vključno s prezračevanjem, ogrevanjem in razsvetljavo. Drugi del je bil namenjen sušenju in pakiranju pridelka. Ugotovili so, da je za pridelavo konoplje kradel tudi elektriko. Električni vod je tako speljal mimo elektro omarice oz. števca ter na podlagi neuradne ocene elektro podjetja iz Sežane ukradel za približno 20.000 evrov elektrike.

PU Koper
Prefinjena operacija v gospodarskem poslopju.

Kriminalisti so v objektu zasegli 1144 sadik konoplje v skupni teži približno 176 kilogramov, okoli 4300 gramov že posušenih rastlinskih delcev, 36 plastenk z raznimi gnojili, 15 različnih ventilatorjev, 51 kosov pregibne cevi oz. raztegljive cevi za ventilacijo, 70 elektro transformatorjev, razvlaževalnike zraka in večje število luči za UV svetlobo.

32-letnika so pridržali ter na njegovem stalnem prebivališču na območju Ljubljane opravili hišno preiskavo. Preiskovalni sodnik je zanj odredil pripor.

PU Koper
V enem letu bi lahko zaslužil okoli 720.000 evrov.

Najmanj štiri žetve

Glede na trenutno tržno vrednost konoplje, kjer kilogram tako pridelane droge stane približno 4000 evrov ali več, in glede na to, da bi vsaka zasežena sadika obrodila za približno 30 – 50 gramov posušenih vršičkov, bi osumljeni samo z eno žetvijo zaslužil 180.000 evrov. Letno se v takih prostorih pridela najmanj 4 take žetve, kar pomeni, da bi osumljeni v enem letu s predelavo in prodajo zaslužil okoli 720.000 evrov.

Zagrožena kazen za gojenje porepovedane droge je od enega do desetih let zapora, za tatvino pa mu grozi do tri leta zaporne kazni, sporočajo iz PU Koper.

PU Koper
V poslopju so naleteli na velik laboratorij.

PU Koper
Bujno rastlinje.