Avstrijska Štajerska

V ognjenih zubljih umrlo kar 700 prašičev, okoli 1000 so jih rešili

R.T.
10. 5. 2024, 12.12
Posodobljeno: 10. 5. 2024, 12.15
Deli članek:

Na prašičji farmi v bližini Dietersdorfa na avstrijskem Štajerskem je v četrtek zvečer izbruhnil požar. Posledice so katastrofalne.

BFVRA
Ko so gasilci prišli do farme, je bil požar že povsem razvit.

Uslužbenci prašičje farme so nekaj pred 20. uro zavohali, da se je nekaj žge. Ugotovili so, da je zagorelo v zadnjem delu ogromnega svinjaka, kjer so stokilogramski prašiči cvilili od strahu, nekateri pa so se, naj rahločutni bralci oprostijo izrazu, že cvrli. Uslužbenci so nemudoma poklicali gasilce, ti pa so se ekspresno odzvali. Skoraj 300 gasilcev se je borilo že s povsem razviti ognjenimi zublji, ki so goltati ogromen hlev, nekateri med njimi pa so si pogumno utrli pot med plameni in reševali nesrečne živali. In uspelo jim je rešiti okoli 1000 prašičev, po prvih oceni pa jih je 700 poginilo. Med te so šteti tudi živali, ki so bili tako močno opečene, da so jih veterinarji milostno uspavali, poroča Kleine Zeitung.

Okoli pol druge ure ponoči je bil požar pogašen. Gasilci so bili izmučeni. »Bilo je noro, gasili in reševali smo živali do točke popolne izmučenosti. Rešili smo jih, kolikor smo jih mogli,« je za Kleine Zeitung dejal gasilec Erwin Irzl iz gasilske enote Radgona. Da so lahko rešili toliko prašičev se gre po oceni gasilcev zahvaliti moderno načrtovani farmi, na kateri so imele živali relativno enostaven dostop do zunanjega prostora. To je gasilcem omogočilo, da so v hlev dovajali zrak in dokaj spravili živali na prosto.