Sankcije

Začela se je ameriško-ruska trgovinska vojna, vpletena tudi EU

STA/B.K.
3. 8. 2017, 10.19
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Ruski premier je zaradi novih sankcij obtožil ZDA, da so sprožile vseobsegajočo trgovinsko vojno proti Rusiji.

Reuters

Ruski premier Dmitrij Medvedjev je na Facebooku še ocenil, da pomenijo nove sankcije "konec upanja v izboljšanje odnosov z novo ameriško administracijo". Meni tudi, da bodo v ZDA sledili novi koraki s ciljem odstranitve Donalda Trumpa z oblasti, poroča britanski BBC.

Potem ko sta prejšnji teden zakon s prepričljivo večino potrdila oba domova ameriškega kongresa, ga je v sredo za zaprtimi vrati podpisal še Trump.

Reuters
Ruski premier Dmitrij Medvedjev.

Ameriški predsednik zakonu ni bil naklonjen, ob podpisu pa je dejal, da ima o njem pomisleke, ker je "resno pomanjkljiv", ker omejuje predsednikove odločitve glede zunanje politike. Zakon mu namreč med drugim prepoveduje rahljanje sankcij proti Rusiji brez odobritve kongresa.

Tarča novih sankcij je predvsem ruski energetski sektor. Washington lahko uvede sankcije proti podjetjem, ki sodelujejo pri razvoju ruskih plinovodov in omeji nekatere ruske izvoznike orožja.

Reuters
Donald Trump

Moskva je v odgovor na sankcije že minuli teden od ZDA zahtevala zmanjšanje diplomatskega osebja v Rusiji do 1. septembra. Ruski predsednik Vladimir Putin je v nedeljo pojasnil, da bodo ZDA morale zmanjšati svoje diplomatsko osebje za 755 predstavnikov. Posvaril je tudi, da je Moskva pripravljena zaostriti protiukrepe.

Rusko zunanje ministrstvo pa je ocenilo, da pomenijo nove ameriške sankcije grožnjo globalni stabilnosti. Poudarili so, da gre za nevarno in kratkovidno politiko ter napovedali nove povračilne ukrepe.

Profimedia
Vladimir Putin

EU pripravljena na hiter odziv

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker pa je v sredo v odzivu na nove ameriške sankcije proti Rusije dejal, da so ZDA pri tem upoštevale nekatere pomisleke Evropske unije, da pa se je unija pripravljena hitro odzvati, če se bo izkazalo, da škodijo gospodarskim interesom povezave.

Juncker je prav tako pojasnil, da se je ameriški kongres obvezal, da bodo sankcije uveljavili samo po posvetu z zavezniki ZDA. "Verjamem, da smo še vedno zavezniki ZDA," je dejal predsednik Evropske komisije.

Profimedia
Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker.

Juncker je še zatrdil, da se je EU pripravljena ustrezno odzvati v nekaj dneh, če se bo izkazalo, da ameriške sankcije še posebej škodijo podjetjem iz EU, ki z Rusijo poslujejo na energetskem področju.

"Pripravljeni smo. Braniti moramo naše gospodarske interese v odnosu do ZDA. In to bomo storili," je v radijskem pogovoru za ARD v Bruslju zagotovil Juncker. Dodal je, da EU ohranja svoje sankcije proti Rusiji, ki jih je uvedla zaradi krize na vzhodu Ukrajine.