Ponarejal in lagal?

Sberbank ovadila Todorića zaradi 100-milijonskega posojila

STA/B.K.
2. 8. 2017, 12.38
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Pomladanske napovedi namestnika predsednika uprave ruske Sberbank Maksima Poletajeva, da bodo kazensko ovadili lastnika hrvaškega koncerna Agrokor Ivico Todorića, so se uresničile. Sberbank trdi, da je Todorić pri pridobitvi marčnega posojila skrival finančno stanje koncerna.

Profimedia
Sberbank bo predvidoma skoraj petinski Todorićev delež Mercatorja po zaplembi obdržala do konca meseca, nato pa naj bi ga prodala.

Ruska banka je največja upnica Agorkorja in zaenkrat ne želi sodelovati pri novih posojilih Agrokorju, ki jih potrebuje izredna uprava koncerna, poroča hrvaški časnik Jutarnji list.

Za ruske bankirje je spornih 100 milijonov evrov, ki so jih odobrili Agrokorju marca, ko so finančne težave koncerna že odmevale v javnosti. Sberbank trdi, da je Todorić posojilo takrat pridobil s predstavitvijo nepopolnih in nerealnih bilanc. Zahteval naj bi "stabilizacijsko" posojilo, nato pa je tri četrtine denarja porabil za poplačilo dolgov dobaviteljev, 21 milijonov za davčne obveznosti in štiri milijone za plače.

V Sberbank nova posojila Agrokorju pogojujejo s pravico, da bi za 100 milijonov evrov vredno posojilo dobili pravico prednostnega izplačila.

Preiskovalci hrvaškega državnega tožilstva so sicer pred časom zasedli celo nadstropje v Agrokorjevi stolpnici v Zagrebu zaradi suma ponarejanja finančnih poročil koncerna.

Preiskovalce naj bi zanimalo tudi razkošno življenje članov družine Todorić. Izjema je lastnik koncerna, ki v javnosti velja za osebo, ki ne troši po nepotrebnem, še piše Jutarnji list.