Sodelovanje

Končno sta se pobotali Makedonija in Bolgarija

B.K.
2. 8. 2017, 12.07
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Podpis dvostranske pogodbe med Makedonijo in Bolgarijo so pozdravili tudi v Bruslju.

Reuters
Premierja Bolgarije in Makedonije - Bojko Borisov (L) in Zoran zaev (D).

Bolgarski premier Bojko Borisov in njegov makedonski kolega Zoran Zaev sta se srečala v Skopju, da bi umirila že več let trajajoče diplomatske napetosti in Makedoniji pomagala po poti evropskih integracij in članstva v Natu, poroča portal Euractiv.

Državi se že dlje časa ne strinjata glede mnogih kulturnih in političnih zadev. Bolgarija tako denimo noče priznati makedonskega jezika in pravic makedonske manjšine.

Borisov in Zaev sta na srečanju podpisala bilateralno pogodbo, v kateri se državi medsebojno odpovedujeta vsem ozemeljskih zahtevam. Pogodba prav tako vsebuje zavezo k izboljšanju gospodarskih vezi in vzpostavlja delovno skupino za gospodarsko sodelovanje med državama.

Zaev je za medije dejal, da pogodba predstavlja “skupno prizadevanje k politični stabilizaciji med dvema državama in v regiji.” Borisov je dodal, da sta državi prišli do rešitve “brez mediatorjev ali drugih, ki bi nam govorili kaj storiti.”

Podpis pogodbe je zmaga za makedonsko stran, ki ima tako enega nasprotnika manj pri poti do članstva v Evropski uniji. A makedonska vlada se bo pred vstopom v zvezo morala dogovoriti še z Grčijo, ki njen vstop blokira zaradi spora o imenu države.