Zloraba zaupanja

Le Penovo obtožili oškodovanja v znesku skoraj pet milijonov evrov

M.K./STA
30. 6. 2017, 19.26
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Francoski preiskovalni sodniki so danes v povezavi z navideznimi zaposlitvami sodelavcev francoske skrajno desne Nacionalne fronte v Evropskem parlamentu obtožili vodjo stranke Marine Le Pen.

Profimedia
Le Penovi očitajo, da je s fiktivnimi zaposlitvami evropske institucije med letoma 2012 in 2017 oškodovala za skoraj pet milijonov evrov.

Po besedah njenega odvetnika Rodolpha Bosseluta so jo obtožili zlorabe zaupanja. Marine Le Pen se bo na obtožbo pritožila, je dodal odvetnik.

Kot je še povedal, bo Le Penova pritožbo na obtožnico, ki po odvetnikovih besedah krši načelo ločitev oblasti, vložila v ponedeljek. Obtožbo so sicer pričakovali, je dodal.

Le Penova je obtožena zlorabe zaupanja, ker je "kot evropska poslanka med letoma 2009 in 2016 evropska sredstva porabila" za plače asistentov za sodelavca Nacionalne fronte Thierryja Legierja in Catherine Griset, ki sta delala za stranko v Franciji, je povedal sodni vir.

Poleg tega jo preiskujejo tudi zaradi "sodelovanja pri zlorabi zaupanja" med letoma 2014 in 2016, ko je vodila Nacionalno fronto.

Predsednica Nacionalne fronte je sicer sprva zavračala sodelovanje s preiskovalci, pri čemer se je sklicevala na imuniteto evropske poslanke. Po predsedniških in parlamentarnih volitvah v Franciji pa je privolila v sodelovanje.

Preiskovalci ugotavljajo, ali je stranka vzpostavila sistem, prek katerega je svoje sodelavce v Franciji plačevala z evropskimi sredstvi. To naj bi storila tako, da jih je navidezno zaposlila kot asistente evropskih poslancev. Vključno z Le Penovo preiskujejo 17 poslancev v Evropskem parlamentu, ki naj bi plačevali okrog 40 navidezno zaposlenih asistentov.

Parlament Nacionalni fronti očita, da je s fiktivnimi zaposlitvami evropske institucije med letoma 2012 in 2017 oškodovala za skoraj pet milijonov evrov. Škodo so sprva ocenili na 1,9 milijona evrov.