Tepežka na Tepanju

Voznik pred norcem s sekiro bežal prek avtoceste

Samo Strel
30. 6. 2017, 19.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Na okrajnem sodišču v Šmarjah pri Jelšah se je te dni nadaljevalo sojenje Romanu Križnjaku zaradi domnevne vpletenosti v enega najodmevnejših navijaških incidentov pri nas.

policija.si
Eden od pretepačev je v avtobus zalučal celo sekiro.

Kot smo že pisali, ustanovitelju Viol sodijo že drugič. Na okrajnem sodišču v Slovenskih Konjicah je bil za sodelovanje v skupini, ki je storila kaznivo dejanje, obsojen na leto dni zapora, po razveljavitvi obsodbe na višjem sodišču pa je primer romal na okrajno sodišče v Šmarje pri Jelšah ...

Na zadnjem naroku je sodišče kot pričo zaslišalo enega od policistov, ki je bil s kolegom med prvimi na »kraju zločina«. Spomnimo; 21. februarja 2014, po tekmi nogometne lige prvakov med Mariborom in Sevillo, ki se je v Ljudskem vrtu končala z remijem (2:2), je na postajališču Tepanje prišlo do množičnega navijaškega pretepa. Na policiji so naslednje jutro pojasnjevali, da so za dvema avtobusoma španskih navijačev pripeljali štirje avtomobili navijačev domačega kluba, ki so nato napadli goste. Pet oseb je po incidentu iskalo zdravstveno pomoč. Štirje so bili lažje poškodovani, eden huje, utrpel je dvojni zlom čeljusti, na dveh avtobusih italijanske družbe, s katerima so potovali Španci, in v notranjosti bencinskega servisa pa je nastalo za okrog pet tisoč evrov gmotne škode. Na pristojno sodišče je bilo vloženih pet obtožnih predlogov zoper 20 obdolžencev in vsi razen Križnjaka so sklenili očitke tožilstva priznati.

policija.si
Na dveh avtobusih, s katerimi so potovali Španci, in v notranjosti bencinskega servisa je nastalo za okrog 5000 evrov gmotne škode.

Med razdejanjem opazil madeže krvi

Policist Davorin Š., ki je bil s kolegom med prvimi, ki so po incidentu prišli na Tepanje, je pojasnil, da je bilo na območju bencinskega servisa vse »močno razmetano«, opazil pa je tudi madeže krvi. »Ko sem sledil krvavim madežem in steklovini po počivališču, sem prišel do izvoza in tam našel moškega, ki je bil močno poškodovan. Izjavil je, da bodo že šli v Sevillo, kjer se bodo maščevali za to, kar se je zgodilo,« je med drugim povedala priča. Med zbiranjem obvestil je govoril tudi z voznikom avtobusa in ta mu je povedal, da je bil napaden s sekiro ter da je tekel prek obeh pasov avtoceste, da si je rešil življenje. Glede prepoznave oseb na kraju pa je policist pojasnil, da so bili napadalci večinoma oblečeni v črno, da so imel na glavah kapuce, nekateri tudi šale Viol. Ob tem je obtoženi Križnjak pripomnil, da so si med sojenjem ogledali videoposnetke nadzornih kamer, iz katerih izhaja, da nihče od vpletenih ni nosil vijoličastega šala ...

Zaplet z dopolnitvijo mnenja izvedenca

Obravnava bi se nato morala nadaljevati z zasliševanjem sodnega izvedenca za prepoznavo fotografij Gorazda Kovača, ki je izdelal dopolnitev mnenja, a se je zapletlo, ker je bila dopolnitev poslana le tožilstvu in zagovorniku obtoženca, odvetniku Blažu Kovačiču Mlinarju, ne pa tudi Križnjaku. Odvetnik Kovačič Mlinar je zato opozoril na določbe zakona o kazenskem postopku o vročanju, ki izrecno predpisujejo vročitev mnenja tudi osebno obdolžencu, če ima zagovornika, pa tudi zagovorniku. »Obdolženec ima namreč pravico samostojno postavljati vprašanja v povezavi z dopolnjenim mnenjem in postavljati pripombe. Kršitev teh pravic pa pomeni tudi poseg v pravico do učinkovite obrambe. Če sodišče meni, da lahko obdolženec vseeno aktivno izvršuje svoje pravice do obrambe, čeprav mu dopolnjeno izvedensko mnenje ni bilo vročeno, pa menim, da gre za bistveno kršitev določbe kazenskega postopka,« je poudaril.

21. februarja 2014, po tekmi nogometne lige prvakov med Mariborom in Sevillo, ki se je v Ljudskem vrtu končala z remijem (2:2), je na postajališču Tepanje prišlo do množičnega navijaškega pretepa.

Nadaljevanje jeseni ...

Sojenje se bo tako nadaljevalo 12. septembra, obtožena viola pa krivdo, kot je znano, vseskozi zanika. »V zameno za priznanje krivde mi je bilo ponujeno 200 ur dela v korist družbe. Podpisal bi jih 500, če bi imel le malo masla na glavi, tako pa ne morem priznati nečesa, česar nisem storil. Pričakujem oprostilno sodbo. Obveščevalna služba Viola kontrola, ekipa, da te skipa!« je dejal Križnjak za Svet24.