V ZDA

Začela veljati prepoved vstopa za državljane šestih muslimanskih držav

J.P./STA
30. 6. 2017, 07.17
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

V ZDA je v četrtek začela veljati začasna prepoved vstopa v državo za državljane šestih večinsko muslimanskih držav in begunce. State Department in ministrstvo za domovinsko varnost sta tokrat pripravila jasna navodila mejnim uslužbencem, da se izognejo ponovitvi kaosa v začetku leta.

Profimedia
V začetku leta je Trumpov prvi ukaz o prepovedi potovanj povzročil zmešnjavo in proteste na letališčih.

Ukrep je začel veljati, potem ko je ameriško vrhovno sodišče pretekli teden večinoma odpravilo blokado izvajanja izvršnega ukaza ameriškega predsednika Donalda Trumpa o 90-dnevni prepovedi vstopa državljanom Irana, Libije, Somalije, Sudana, Sirije in Jemna v ZDA.

O njegovi skladnosti z ustavo bo odločalo oktobra, je pa ob odpravi blokade zaščitilo tiste državljane omenjenih držav, ki lahko verodostojno utemeljijo tesno družinsko vez z osebo ali organizacijo v ZDA. Podrobnosti je sodišče prepustilo vladi, ki je do srede izdelala natančna navodila.

Potrjeni vizumi veljajo

Vsi že potrjeni vizumi veljajo naprej, po novem pa jih bodo v času prepovedi izdajali tistim, ki imajo v ZDA starše, otroke, brate ali sestre, taste ali tašče, svake ali svakinje. Veljajo tudi potrjene in dokumentirane vezi s podjetji, izobraževalnimi ustanovami in mednarodnimi organizacijami.

Ne veljajo vezi z dedki in babicami, vnuki in vnukinjami, tetami in strici, nečaki in nečakinjami, sestričnami in bratranci, zaročenci in zaročenkami in podobna razmerja.

V začetku leta je Trumpov prvi ukaz o prepovedi potovanj povzročil zmešnjavo in proteste na letališčih. Mejni uslužbenci so brez ustreznih navodil pošiljali nazaj ljudi, ki bi jih morali spustiti v ZDA, ali jih zadrževali več ur. Zmešnjave so bile tudi po svetovnih letališčih, položaj pa se je normaliziral šele, ko so sodišča blokirala Trumpov ukaz.

Ministrstvo za domovinsko varnost tokrat obljublja mirno izvajanje ukrepov v skladu z ukazom. "Pričakujemo, da bo po 8. uri zvečer na vstopnih točkah v državo vse potekalo kot ponavadi," je v četrtek dejal predstavnik ministrstva in zagotovil, da so vsi dobro pripravljeni.

Aktivisti za pravice priseljencev in odvetniki bodo po lastnih navedbah danes prisotni na večjih letališčih v ZDA, kjer bodo pripravljeni na pomoč prišlekom. Poskrbeti nameravajo tudi, da bodo vsi z veljavnimi vizumi lahko vstopili v državo.

Tik pred uveljavitvijo je sicer zvezna država Havaji zaprosila zveznega sodnika za razjasnitev določil v zvezi z ukazom. Kot trdijo, na Havajih "tesne družinske vezi" vključujejo številne ljudi, ki jih je vlada izključila s seznama izjem za vstop v državo.