Odzivi na Hrvaški strani

"Slovenija je dobila vse, Hrvaška pa Trdinov vrh in Joška Jorasa"

M.K./STA
29. 6. 2017, 21.33
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Na savudrijskem polotoku in hrvaškem bregu Mure so nezadovoljni z arbitražno sodbo so določitvi meje med Slovenijo in Hrvaško.

Bobo
Savudrijski ribič Danilo Latin pričakuje nadaljevanje napetosti ter incidente na obmejnem območju (fotografija je arhivska)..

Savudrijski ribič Danilo Latin po današnji razsodbi o meji pričakuje nove napetosti in incidente v Piranskem zalivu ter meni, da je 2,5 milje širok stik Slovenije z odprtim morjem v nasprotju z veljavnimi mednarodnimi predpisi v tem delu Jadrana. V Murskem Središču menijo, da je na območju njihove občine nepravično določena meja sredi struge Mure.

Latin je znan po svojih dolgoletnih prizadevanjih za pravice hrvaških ribičev na območju Savudrije. Po objavi sodbe je izjavil, da so lahko zadovoljni samo arbitri in pravniki, ki so "edini zaslužili v celotnem postopku".

"Današnja odločitev ne zadovoljuje ciljev slovenskih politikov, diplomati obeh držav pa so pokazali, da niso bili kos izzivu," je povedal Latin. Ne pričakuje, da bo Hrvaška glede na odločitev hrvaškega sabora iz leta 2015 pristala na uveljavitev arbitražne sodbe.

"Odločitev arbitražnega sodišča je prav tako v nasprotju z mednarodnim pravom, ker na tem delu Jadrana velja režim s 1. januarja 2001, ko so na mednarodni ravni odločili, da ladje plujejo proti Tržaškemu zalivu čez hrvaško teritorialno morje, zapuščajo pa ga čez italijansko teritorialno morje," je povedal in ocenil, da je "junction", kot ga je določilo arbitražno sodišče, "nesmiseln".

"Sprejetje arbitražne sodbe o razmejitvi je bila čista politična odločitev in ne pravna," je povedal in opozoril, da pričakuje nadaljevanje napetosti ter incidente na obmejnem območju.

Župan občine Mursko Središče Dražen Srpak (HDZ) še ni bil seznanjen z vsemi podrobnosti sodbe, ko je povedal, da odločitev o meji sredi Mure pri Murskem Središču ni pravična, potem ko so na preostalem spornem območju na tem delu slovensko-hrvaške meje odločali na temelju meja katastrskih občin.

"Ne razumem kriterijev, zakaj tudi na tem delu pri Murskem Središču niso upoštevali katastrskih meja," je povedal Srpak, ki ima tudi sam premoženje na drugem bregu Mure. Spomnil je, da so strugo Mure nekoč premaknili proti Hrvaški, da bi zavarovali Lendavo pred poplavami, zato so hrvaške katastrske občine na obeh straneh reke.

arhiv Svet24
Žarko Puhovski

Hrvaški politični analitik Žarko Puhovski je dejal, da "je Slovenija dobila vse, kar je hotela, Hrvaška pa Trdinov vrh in Joška Jorasa". Ocenil je, da je sodba bila pričakovana, ker je Hrvaška izstopila iz arbitražnega postopka in ni mogla vplivati na sodišče.

Pričakuje, da bo uveljavitev sodbe sprožila nove spore. "Slovenija je dobila veliko in od nje se pričakuje, da bo vztrajala pri spremembi obstoječega stanja, kar pomeni, da se bo postavila v vlogo napadalca. Hrvaška, ki se je slabše odrezala pri sodbi in je pod pritiskom EU, da bi sodbo sprejela, bo v boljšem položaju, ker ne zahteva spremembe stanja," meni Puhovski.

Poudaril je, da arbitražno sodišče ni pokazalo niti najmanj pravniške morale, ko niti z eno samo besedo ni omenilo, da je Hrvaška zapustila arbitražni postopek.