Eskalacija

ZDA sestrelile sirsko letalo, ki je bombardiralo kurdske sile

B.K.
19. 6. 2017, 09.23
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

ZDA so potrdile, da so sestrelile bombnik sirskega režima, ki je napadel nahajališče borcev Sirskih demokratičnih sil (SDF), pod vodstvom kurdske milice YPG. Pred tem so se kurdske in režimske sile tudi prvič v tej vojni spopadle na tleh, poročajo številni tuji mediji.

Reuters
Ameriška lovca F-18 Super Hornet.

»Ob približno 16.30 uri po sirskem času so režimske sile napadle mesto Ja’Din, ki je pod nadzorom Sirskih demokratičnih sil. V napadu je bilo ranjenih več borcev SDF, ki so jih režimske sile tudi izgnale iz mesta,« je v izjavi za televizijo ARA News napad sirske vojske komentiral tiskovni predstvnik koalicije. »Koalicijsko letalo je ustavilo nadaljnji napredek režimskih sil proti mestu pod kontrolo SDF. Po napadu koalicija po vzpostavljeni liniji za preprečevanje konflikta kontaktirala ruske partnerje in deeskalirala situacijo ter dosegla prekinitev streljanja.«

Dve uri kasneje pa je ameriški lovec iz neba sklatil sirski bombnik, ki naj bi znova napadel kurdske in arabske sile, ki osvobajajo Rako. »Ob 18.43 uri je sirski bombnik SU-22 odvrgel bombe v bližino najališča borcev SDF južno od mesta Tabqa. V skladu s pravili delovanja in kolektivne samoobrambe koalicijskih partnerskih sil, je ameriški lovec F/A-18E Super Hornet sirsko letalo nemudoma sestrelil.«

Reuters
Pripadniki iranske Revolucionarne garde opazujejo testiranje raket.

Iran raketiral območja v Siriji

Medtem je iranska Revolucionarna garda izvedla prvi uradni napad na Sirijo iz iranskega ozemlja. Raketirali naj bi štab Islamske države v vzhodnosirskem mestu Deir Ez Zor. Gre za prvi raketni napad Irana izven lastnega ozemlja, od iransko-iraške vojne v 80. letih prejšnjega stoletja dalje.

»Številne rakete srednjega dosega zemlja-zemlja, izstreljene iz baz v provincah Kermanšah in Kurdistan, so ciljale na teroriste in jih zadele s smrtonosnimi udarci. Veliko število teroristov je bilo v napadu ubitih, njihova oprema, sistemi in orožje pa so bili uničeni,« je v uradni izjavi sporočila iranska Revolucionarna garda.

Raketni napad je iranski odgovor na teroristične napade, ki jih je prejšnji teden v Teheranu izvedla islamska država. V teh napadih je umrlo skupno 18 ljudi.

Reuters
Kurdske borke iz vrst SDF med osvobajanjem Rake.

Osvobajanje Rake se nadaljuje, ubitih že več kot 300 borcev IS

SDF pod vodstvom kurdskih sil sicer nemoteno osvobajajo glavno mesto Islamske države v Siriji, Rako. S podporo ameriških zračnih sil so borci SDF v nedeljo, po težkih spopadih z džihadisti, uspeli zavzeti že peto četrt v mestu. »Po težkih spopadih s teroristi Islamske države so sile SDF v nedeljo osvobodile četrt Baitara. V spopadih je bilo ranjenih in ubitih več deset skrajnežev,« je za ARA news dejal častnik SDF Habun Osman.

Četrt al-Baitara se tako pridružuje osvobojenim četrtem al-Mišlab, al-Sabahiya, al-Romaniya in Sinaa.

Vodstvo Sirskih demokratičnih sil je sicer v soboto potrdilo, da je v spopadih za Rako od pričetka ofenzive 6. junija umrlo 312 borcev Islamske države.