Veselje in gnojnica

FOTO: Slike te "Venere" so obnorele svet in razplamtele razpravo o ženskem telesu

R.T.
9. 6. 2017, 19.40
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Ko je 25-letna študentka "Jazzy" na instagramu objavila fotografijo sebe in svojega moža v kopalkah, se je zraven vprašala, zakaj je sploh z njo … in splet je skoraj pregorel.

Instagram
Doživela je mešan odziv.

Fotografija Jasmine "Jazzy" Owens in njenega moža Keenena je spodbudila razpravo o tem, kako družba obravnava žensko telo.

Owensova je na instagramu zapisala, da je medtem, ko je imela sama zaradi svojega telesa težave s samozavestjo, njen mož ljubil vsako oblino in strijo na njenem telesu. Dodala je še, da je zdaj na dobri poti, da se sprejme takšna kot je, in k temu spodbudila še druge.

Za javno objavo fotografij se je odločila, ker naj bi bila to njena pot do sprejetja svojega telesa, zlasti ker se je srečevala z obdobjem depresije.

Objava je prejela prek 70.000 všečkov, pod njo pa se je oglasilo na stotine komentatorjev, ki so jo slavili kot veliko vzornico in navdihujočo osebo. Na njo pa se je seveda zlilo tudi veliko gnojnice. »Nehaj se slepiti, te fotografije so ogabne, ljudje pa si jih že delijo za zababo,« je zapisala ena od uporabnic. Nekateri drugi uporabniki so imeli še precej bolj strupen jezik, ko so poudarjali razlike med telesi zakoncev.

»Debela, grda, nezdrava, da bom umrla mlada, da me mož vara ali pa da je z mano samo zato, ker sem bogata,« je za BBC naštela številne opazke, uperjene v njeno smer, in pri tem poudarila, da nima veliko denarja. Dejala je, da si nikoli ni mislila, da lahko pride do tega. »Ko se je zgodilo, me je popolnoma šokiralo, občutek tesnobe je bil neizmeren, občutki pa so bili mešani, od veselja do žalosti,« opisuje nenadno zanimanje javnosti za njene objave.

»Med depresijo sem svoj videz sovražila, ko pa sem se začela počutiti bolje, sem pomislila, da bi morala svoje izkušnje deliti z drugimi ter k enakemu razmišljanju spodbuditi tudi druge ženske, ki se srečujejo z enako težavo,« pravi. Dodaja še, da ji je kljub strašljivemu občutku, da jo gleda cel svet, vedenje, da se več ne skriva, prineslo tudi veliko veselja.