Vrhovno sodišče odločilo

FOTO: 10-mesečni dojenček mora umreti, ne pustijo ga na zdravljenje drugam

S.R.
8. 6. 2017, 19.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Britanski vrhovno sodišče je zavrnilo pritožbo staršev bolnega dojenčka Charlieja Garda, ki so ga želeli na zdravljenje odpeljati v ZDA.

Facebook
Charlieja bodo v 24 urah odklopili od aparatov, ki ga držijo pri življenju.

Profimedia
Starša Connie Yates in Chris Gard na poti iz sodišča.

10-mesečni Charlie Gard trpi za mitohondrijsko boleznijo, zaradi katere mu progresivno slabijo mišice. Zaradi nje ima tudi težjo poškodbo možganov, zdravniki pa trdijo, da mu več ne morejo pomagati.

Pred dvema mescema smo poročali o odločitvi višjega sodišča, da lahko bolnišnica fantka odklopi od aparatov, ki ga ohranjajo pri življenju, v tem času pa sta starša Chris Gard in Connie Yates prek spleta zbrala približno 1,5 milijona evrov, da bi mu omogočila pot na zdravljenje v ZDA. Tamkajšnji strokovnjaki so jima ponudili terapijo, s katero bi mu morda lahko pomagali, vendar gre za eksperimentalno zdravljenje.

Ko jima je sodišče danes to možnost zavrnilo, se je mati povsem sesula in začela kričati, poroča BBC, to je namreč najvišje sodišče v Združenem kraljestvu, ki še lahko odloča v tem primeru. Charlieja bodo zdaj pri življenju ohranjali še naslednjih 24 ur, v tem času pa lahko o tem primeru odloči tudi Evropsko sodišče za človekove pravice.

Profimedia
Starša se ne moreta sprijazniti z odločitvijo.

Dojenček sicer že od oktobra lani leži na oddelku za intenzivno nego v bolnišnici Great Ormond Street Hospital. Tamkajšnji zdravniki pravijo, da je zdravljenje, ki ga predlagajo v ZDA, eksperimentalno, in da je za Charlieja najbolje, da bi ga odklopili od aparatov, ki ga ohranjajo pri življenju.

Pred sodiščem so se zbrali številni podporniki s transparenti, kot so »Rešite Charlieja Garda« in »Dajte mu možnost«. Če torej vmes ne poseže Evropsko sodišče za človekove pravice, bo Charlie v 24 urah mrtev.

Profimedia

Profimedia
Veliko ljudi se je borila za Charlija. Žal jim ni uspelo.