Veliki denarji

Agrokorju 480 milijonov evrov novih posojil

S.R./STA
8. 6. 2017, 18.37
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Začasni svet upnikov hrvaškega koncerna Agrokor je danes soglašal s podpisom pogodbe o novih 480 milijonov evrov posojil.

Reuters
Izredni upravi Agrokorja zelena luč za 480 milijonov evrov novih posojil.

Izredni pooblaščenec hrvaške vlade za Agrokor Ante Ramljak je pojasnil, da gre za zadnje posojilo v času izredne uprave, ki je namenjeno normaliziranju poslovanja podjetij znotraj koncerna.

V zneske 480 milijonov evrov je že všteti 80 milijonov evrov posojil, ki so ga Agrokorju aprila odobrile hrvaške banke. Poleg tega je svet upnikov odobril tudi blagovno posojilo dobaviteljem v vrednosti 50 milijonov evrov, je novinarjem povedal Ramljak.

Gre za model posojil roll up, po katerem se za vsak evro novega posojila upnikom omogoči prednostno poplačilo enakega zneska starega posojila. Celotni kreditni aranžma tako znaša 1,06 milijarde evrov, od česar je nova zadolžitev predvidena v višini 530 milijonov evrov, preostanek pa bo šel refinanciranje dolgov iz časov pred imenovanjem nove uprave.

Znajti se morajo sami

Izredni pooblaščenec je poudaril, da v času izredne uprave v Agrokorju ne bodo več iskali podobnih posojil. Če podjetja znotraj koncerna ne bodo uspela s svežim denarjem normalizirati svojega poslovanja in začela poslovati z dobičkom, da bi lahko samostojno obstala na trgu, bodo šla v stečaj, je napovedal.

Od 480 milijonov evrov se bo s približno 150 milijonov evrov poplačalo stare dolgove do dobaviteljev, s približno 160 milijonov evrov se bo zapolnilo zaloge, 80 milijonov evrov pa bo ostalo na ločenem računu in bodo pozneje ugotavljali, ali jih bodo potrebovali ali ne, je pojasnil Ramljak. "Če ga ne bomo potrebovali, bomo ta denar vrnili," je dodal.

Obresti 3,8 odstotka

Novo posojilo bodo Agrokorju zagotovili lastniki obveznic s skladom Knighthead Capital Management na čelu, delno pa bo sodelovala tudi Zagrebačka banka. Letne obresti v višini štiri odstotke se bodo pripisovale glavnici oz. bodo v primeru rednega letnega plačevanja znašale 3,8 odstotka.

Prokuristka Kraša in predstavnica Agrokorjevih dobaviteljev Marica Vidaković je povedala, da se bodo dogovorili o kriteriji za poplačilo vseh dobaviteljev. Glede blagovnega posojila v višini 50 milijonov evrov pa je dejala, da se v glavnem nanaša na Konzum in se bo z njim zagotovilo blago, ki ga bo hrvaški trgovec potreboval v sezoni. "Vsaka tona novega blaga bo pretvorila tono starega blaga v nov dolg. To je potreba samega Konzuma in je tudi v interesu dobaviteljev," je pojasnila.

Novemu posojilu je nasprotovala članica začasnega sveta in največja upnica Agrokorja Sberbanka, ki je v sredo na zagrebško sodišče za gospodarske zadeve vložila zahtevo za prepoved podpisovanja novih pogodb o financiranju največje hrvaške družbe s posojili roll up, ki izboljšujejo položaj upnikov pri poplačilu starih posojil. Zagrebško sodišče je zahtevo ruskih bankirjev danes zavrnilo.