Nasilna drža

Tri neonaciste obtožili sodelovanja v bombnih napadih

S.R./STA
9. 6. 2017, 16.49
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Tri moške, povezane s švedskim neonacističnim gibanjem, so danes obtožili zaradi vpletenosti v dva bombna napada na zahodu Švedske, katerih tarče so bili prosilci za azil in levičarska skupina. Sojenje naj bi se začelo 21. junija.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Trojica, stara 50, 23 in 20 let, je bila vpletena v tri ločene incidente. Dva sta obtožena poskusa umora ali napada, vsi trije pa ogrožanja javnosti in poskusa povzročitve splošnega uničenja. Vsi trije zanikajo obtožbe.

Po mnenju tožilca Magnusa Ljungkvista pri zločinih ni šlo za teroristična dejanja, saj njihov cilj ni bila destabilizacija politične, socialne ali ekonomske strukture družbe.

Prvi incident se je zgodil novembra lani, ko je bilo v eksploziji poškodovano poslopje, ki ga je uporabljala levičarska skupina v mestu Göteborg. V eksploziji ni bil nihče poškodovan, saj je bilo poslopje prazno.

Januarja je skrbnik begunskega sprejemnega centra v Göteborgu v eksploziji utrpel hude poškodbe noge, istega meseca pa so v kampu, kjer so bili nameščeni prosilci za azil, našli eksplozivno sredstvo, ki ni eksplodiralo.

Tožilec je še dejal, da je trojica povezana z neonacističnim Nordijskim uporniškim gibanjem, vendar so delovali sami, saj zagovarjajo bolj nasilno držo kot vodstvo gibanja.