Južnokitajsko morje

ZDA svarijo Kitajsko glede militarizacije spornih otokov

G.G./STA
3. 6. 2017, 11.55
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

ZDA ne bodo sprejele kitajske militarizacije otokov v Južnokitajskem morju, je opozoril ameriški obrambni minister James Mattis.

Reuters
Kitajska mornarica na otočju Spratly - Kitajska ga hoče zase, ZDA pravijo, da so otoki v mednarodnih vodah.

"Nasprotujemo državam, ki militarizirajo umetne otoke in uveljavljajo pretirane pomorske zahteve. Ne moremo in ne bomo sprejeli enostranskega, prisilnega spreminjanja statusa quo," je dejal Mattis glede kitajskega prisvajanja skoraj celotnega Južnokitajskega morja, čemur nasprotujejo Filipini, Vietnam, Malezija, Brunej in Tajvan.

Glede Severne Koreje je Mattis povedal, da ta predstavlja "jasno in neposredno grožnjo". Ameriška administracija je po njegovih besedah vesela kitajske zavezanosti sodelovanju v mednarodnih prizadevanjih za odpravo jedrskega orožja na korejskem polotoku. Spomnil je na aprilske besede kitajskega predsednika Xi Jinpinga, ko je ta pozval tako Washington kot Pjongjang, naj se izogibata dejanjem, ki bi okrepila napetosti na Korejskem polotoku.

"Tem besedam morajo slediti dejanja," je dejal Mattis in dodal: "Verjamemo, da bo Kitajska prepoznala Severno Korejo kot strateško odgovornost. Predsednik Trump je dal jasno vedeti, da je obdobje strateškega potrpljenja mimo."