Satelitski posnetki

Tudi Severna Koreja gradi umetne otoke

B.K.
9. 5. 2017, 08.58
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Satelitske fotografije kažejo, da je Demokratična ljudska republika Koreja v preteklih petih letih zgradila več domnevnih vojaških objektov na majhnih otokih v Rumenem morju.

KCNA
Kim Jong Un

V nekaterih primerih je DLRK iz majhnih peščenih otočkov ali skupkov skal, postavila večje in dobro utrjene otoke z osnovno infrastrukturo, ki spominjajo na umetne otoke, ki jih Ljudska republika Kitajska gradi v Južnokitajskem morju, poroča ameriški vojaški portal Foxtrot Alpha.

Ker so informacije iz Severne Koreje skope, analitiki zgolj ugibajo, da gre za otoke, ki so namenjeni vojaškim operacijam. To do neke mere potrjuje dejstvo, da je otokom bližnje mesto Sohae, vodilni kraj za razvoj in testiranje balističnih izstrelkov.

Google Maps/Foxtrot Alpha
Nahajališča umetnih severnokorejskih otokov.

Severnokorejski umetni otočki so tako po velikosti kot po postavljeni infrastrukturi manjši in manj razviti od kitajskih. Raziskovalec geoprostorskega think thanka Damen Cook glede na obliko objektov, ki so vidni na satelitskih fotografijah ugiba, da bi otoki lahko bili uporabljeni za nadaljnji razvoj in testiranje izstrelkov, a opozarja, da je prav tako mogoče, da so bili postavljeni za civilne potrebe.

Grajenje in uporaba otokov v Rumenem morju pa ni nič nenavadnega po mnenju Steva Sina iz ameriške Univerze v Marylandu. “Vse države, ki imajo obalo že vsaj stoletja, če ne že tisočletja zahtevajo zase obalna ozemlja. In Severna Koreja tukaj ni nobena izjema,” je dejal za časnik Los Angeles Times.