V tajnosti

VIDEO: Redko videno: tako teče življenje v Severni Koreji

T.L.
2. 5. 2017, 19.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Novinar je kršil pravila in na poti na letališče posnel utrip dogajanja na ulicah Pjongjanga.

Facebook
Ulice Pjongjanga.

Finski novinar je uspel iz Severne Koreje, ene od najbolj zaprtih držav na svetu, pretihotapiti redke posnetke običajnega dogajanja na ulicah glavnega mesta. 

Mika Mäkeläinen se je v Pjongjangu udeležil parade na dan sonca, ko častijo dan, ko se je leta 1912 rodil ustanovitelj in prvi predsednik države Kim Il Sung.

Novinar je video posnel med vožnjo na letališče, na deževen dan, ki jim je nedvomno dodal določeno dramatičnost. Posntki so nastali brez vednosti severnokorejske oblasti, so pa razkrili, kako izgleda necenzurirano vsakdanje življenje v eni od najbolj zaprtih držav na svetu. 

Novinar je na posnetku časovno še označil nekatere zanimive podrobnosti, kot denimo registerske tablice črnega vozila znamke mercedes benz, ki se začnejo s številkami 727 in jih imajo lahko le višji voditelji. Datum 27.7. je namreč dan, ko sta Severna in Južna Koreja podpisali premirje po koncu triletne vojne, sicer pa je to dan, ki ga v Severni Koreji obeležujejo kot dan zmage. 

Pri približno 2 minutah in 50 sekundah je na posnetku viden avto z zvočnikom. Tovrstna propagandna vozila z zvočnikom po ulicah Pjongjanga vsakodnevno skrbijo, da so državljani deležni primerne količine državne propagande. Slabo minuto kasneje je videti propagandne plakate komunistične stranke.