Optimistični

Agrokorju bo svetovala ameriška družba

G.G./STA
25. 4. 2017, 14.33
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Izrednemu pooblaščencu hrvaške vlade v Agrokorju Anteju Ramljaku bo pri prestrukturiranju koncerna svetovala ameriška družba AlixPartners, so odločili po izvedbi razpisa, na katerem je sodelovalo še pet mednarodno uveljavljenih svetovalnih družb. Po Ramljakovih besedah so v AlixPartners optimistični glede reševanja poslovnih težav Agrokorja.

Profimedia

Ramljak je na današnji novinarski konferenci na sedežu Agrokorja v Zagrebu povedal, da so v ponedeljek podpisali pogodbo z AlixPartners in da bodo načrt prestrukturiranja pripravili do oktobra ali novembra. Pričakujejo, da bo do takrat izvedena revizija poslovanja koncerna v letu 2016 in da bodo imeli jasno sliko o operativnem poslovanju družbe.

Pojasnil je, da so strokovnjaki AlixPartners v ponedeljek že začeli z delom v Zagrebu. Po njegovih besedah imajo v AlixPartners veliko izkušenj pri prestrukturiranju različnih podjetjih, tudi tistih, ki so bila v večjih poslovnih težavah, kot jih ima Agrokor. Med drugim so sodelovali pri prestrukturiranju italijanskega Parmalata in ameriškega General Motorsa.

Ramljak je napovedal, da bodo 10. junija vedeli tudi višino celotnega dolga skupine Agrokor, saj bo znana višina terjatev vseh upnikov koncerna. Ramljak ni želel govoriti o projekcijah glede dolgov, na Hrvaškem pa ocenjujejo, da so dolgovi dva- ali trikrat večji, kot je premoženje koncerna. Ponovil je, da namerava skleniti svojo nalogo prestrukturiranja Agrokorja v letu dni, ko bo odgovornost za poslovanje koncerna prevzela nova lastniška struktura.

Izredni pooblaščenec je izrazil tudi presenečenje, ker je zaenkrat manj kot polovica izmed več kot 160 dobaviteljev Agrokorja soglašala z njegovim predlogom, da bodo zamrznili poslovanje z menicami do konca maja. Je pa zadovoljen z odzivom bank, saj je njegov predlog sprejela večina bank in faktoring družb, ki so kupile menice Agrokorja od dobaviteljev pod pogojem, da lahko terjajo denar od dobaviteljev.

Dobavitelji so neuradno povedali, da niso zadovoljni z rokom, do katerega bodo menice zamrznjene, in da pričakujejo, da bo Agrokor dokončno prevzel tudi terjatve za svoje menice. Razumljivo je tudi, da so banke in faktoring družbe podpisale Ramljakov predlog, ker se zavedajo, da bodo lažje dobile denar od dobaviteljev kot od Agrokorja. Gre za več kot 3,1 milijarde kun (413 milijonov evrov).

Ramljak bo v četrtek obiskal Bosno in Hercegovino. V Sarajevu so bo srečal s predstavniki vlade BiH, s katerimi se bodo pogovarjali o reševanju poslovne krize v Agrokorju.