Test

Lahko betonske ovire ustavijo teroristične napade s tovornjaki?

G.G.
12. 4. 2017, 12.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Teroristični napadi s tovornjaki v Nici, Berlinu in nazadnje v Stockholmu so pretresli Evropo. Je mogoče z betonskimi ovirami preprečiti morilske nalete džihadistov in drugih iztirjencev?

MDR
Tovornjak je prebil betonsko oviro.

V oddaji na nemški televiziji MDR so testirali, kako učinkovite so mobilne betonske ovire. Uporabili so na trgu trenutno najtežje betonske prepreke, takšne, ki so jih lani postavili na praznovanju Dneva nemške enotnosti v Dresdnu. Konkretno, uporabili so več betonskih blokov dimenzije 0,8 x 0,8 x 1,6 metra in teže 2,4 tone. V njih je s hitrostjo 50 kilometrov na uro treščil 10 ton težak tovornjak.

V obeh preizkusih ovire niso zdržale. Tovornjak, po velikosti podoben tistemu iz masakra na promenadi v Nici, je prebil betonske bariere in je lahko kljub poškodbam s precejšnjo hitrostjo peljal dalje. Tovornjaka, ki sta bila uporabljena za napad v Berlinu in v Stockholmu, pa sta bila še težja.

Proizvajalci betonskih ovir so bili nekoliko presenečeni nad rezultati testov, vendar so priznali, da so testi verodostojni.

Skrajneži teroristične skupine Islamska država so že leta 2014 svoje simpatizerje pozvali, naj kot sredstvo terorističnega napada izberejo težka tovorna vozila. 

Reuters
Podobne ovire, kot so jih uporabili v testu, so med božičnimi prazniki postavili po evropskih prestolnicah.