Potnik

»Ubijte me, samo ubijte me,« je momljal. Kaj pa njegova temna preteklost?

R.T.
12. 4. 2017, 09.59
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Letalo je bilo prenatrpano. Enega moškega so morali odstraniti z uporabo sile.

Zajem zaslonske slike
David Dao je moral z letala. To so posledice.

Več o pravicah potnikov

Kot smo poročali, je do incidenta prišlo v nedeljo, ko je bilo na letu iz Chicaga do Louisvilla zasedenih preveč sedežev. Ameriška letalska družba United Airlines je morala ukrepati.

Profimedia
Direktor letalske družbe Oscar Munoz se je po incidentu javno opravičil.

Ni odšel prostovoljno

V psihološki oceni, pod katero se je podpisalo več strokovnjakov, je mogoče prebrati, da je Dao nagnjen k nadzorovanju, izogibanju, odtegovanju informacij. Prav tako naj bi imel težave s predelovanjem informacij in odločanjem. Ugotovili so tudi, da se vedno odloči »po svoje« in da zato obstaja velika verjetnost, da bo tudi v prihodnje prekoračil meje.

Med štirimi izbranci, ki so morali zapustiti letalo, je bil tudi dr. David Dao iz Kentuckyja. Na zahtevo ni pristal. Ker si letalska družba pridržuje pravico, da v primeru prevelikega števila prijavljenih potnikov te, če ne upoštevajo navodil, odstrani, je odstranila tudi omenjenega zdravnika. Na ogorčenje spletne javnosti nič kaj nežno. »Ubijte me, samo ubijte me,« je vidno pretresen momljal, ko mu je iz ust tekla kri. United je včeraj sicer izjavil, da je bil Dao nasilen, a tega iz videoposnetkov, ki so ujeli dogajanje na letalu, ni mogoče razbrati.

Prestopnik

69-letni zdravnik vietnamskega porekla letalske družbe še ni tožil, je pa že najel odvetnike. A kot se izkaže, letalski družbi ne bi primanjkovalo sredstev, ki bi jih lahko uporabili proti njemu, poroča MailOnline. Oče petih otrok je namreč že imel težave z zakonom. Dao se je zapletel s pacientom Brianom Caseom (takrat je štel 26 let), s katerim sta zahajala v isto cerkev. Za spolne usluge ga je zalagal z drogami. Njune zmenke v sobah motelov so spremljali agenti pod krinko. Case je bil prepričan, da ga je Dao skušal zasvojiti z drogami, da bi se še naprej srečevala. A ko so ga agenti ujeli brez srajce in z odpetimi hlačami, je zanikal, da je tam, da bi imel spolne odnose s svojim pacientom. Novica je njegove nadrejene dosegla leta 2003, licenco so mu odvzeli. Preživljati se je začel z igranjem pokra.

Po obsodbi je sledilo več let usposabljanj, 69-letna žena dr. Theresa Dao pa mu je ves čas stala ob strani, čeprav je bila ona tista, ki je pristojne prva obvestila, da sumi, da se je mož zapletel z enim od svojih pacientov.

Čeprav mu je grozilo, da bo za rešetkami preživel 20 let, je leta 2005 dobil pet let pogojne kazni. Leta 2015 so mu vrnili licenco, a z omejitvami in pod skrbnim nadzorom.