Reševanje Agrokorja

Vladni izredni pooblaščenec rešuje veliko noč

M.K./STA
10. 4. 2017, 09.05
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Hrvaška vlada je na današnji izredni seji imenovala finančnega svetovalca Anteja Ramljaka za izrednega pooblaščenca v živilskemu koncernu Agrokor, ki je v petek vložil zahtevo za uvedbo izredne uprave.

Reuters
Dobavitelji so z izjemo kruha konec tedna že ustavili dobave Konzumu.

Hina/STA
Ante Ramljak

Zdaj je znano, kdo bo sanator največjega hrvaškega gospodarskega sistema, ki ga je skozi leta tudi s pomočjo države zgradil Ivica Todorić. Naloga Anteja Ramljaka je prestrukturiranje finančno nasedlega koncerna, prednostni nalogi pa sta zagotavljanje novih posojil in poplačilo dobaviteljem. Med drugim bo moral urgentno poskrbeti tudi za to, da Konzumove trgovine pred velikonočnimi prazniki ne bodo ostale brez hrane.

Vlada je pooblaščenca po poročanju hrvaških medijev imenovala že zgodaj zjutraj na izredni seji, predlog pa v potrditev takoj poslala zagrebškemu sodišču, pristojnemu za gospodarske zadeve. 

Ramljak je bil do prevzema Agrokorja partner v družbi Texo Management, ki se ukvarja s finančnim in investicijskim svetovanjem v primeru prodaje, združevanja ali prevzema družb.

Hina/STA
Vlada Andreja Plenkovića z imenovanjem izrednega pooblaščenca Anteja Ramljaka prevzema odgovornost za Agrokor.

Hrvaški premier Andrej Plenković je poudaril, da vlada z imenovanjem izrednega pooblaščenca v skladu s hrvaško ustavo in zakoni prevzema odgovornost za reševanje krize v Agrokorju. Povedal je, da gre za politično odločitev, ki je pomembna za hrvaško gospodarstvo in finančni sistem. Ob tem je izrazil pričakovanje, da se bodo razmere v Agrokorju v naslednjih dneh umirile.

Plenković je napovedal, da se bo danes srečal s predstavniki dobaviteljev, gospodarske in kmetijske zbornice ter združenja delodajalcev, nato pa tudi s predstavniki koordinacijskega odbora bank upnic Agrokorja. V Banske dvore prišli še predstavniki bank upnic Agrokorja na čelu z ruskima bankama Sberbank in VTB.

"Z bankami se bomo pogovarjali o tem, da se zelo kmalu zagotovijo sredstva za svežo likvidnost družbe. Na ta način bomo zaposlenim pred velikonočnimi prazniki zagotovili plače, dobaviteljem izplačila obveznosti, Agrokorju pa nadaljevanje poslovanja. V drugi fazi pa je prestrukturiranje koncerna," je poudaril.

Dobavitelji že ustavili dobave Konzumu

Iskanje skupnega jezika med dobavitelji in bankami je ena ključnih nalog hrvaške vlade in bo eden prvih izzivov izrednega pooblaščenca. Dobavitelji so namreč z izjemo kruha konec tedna ustavili dobave Konzumu.

Predpogoj za vse je čimprejšnji dogovor o likvidnostnem posojilu za sistem Agrokor, ki je samo dobaviteljem dolžan okoli dve milijardi evrov, skupne obveznosti koncerna pa naj bi dosegale celo okoli šest milijard evrov. Posebne rešitve bo verjetno treba najti tudi za nakopičene terjatve dobaviteljev.

Kako bo potekalo prestrukturiranje Agrokorja po minuli teden sprejetem zakonu o izredni upravi v sistemsko pomembnih podjetjih, je težko napovedati. V vsakem primeru pa so težave koncerna pretresle tudi regijo.
Srbske in bosansko-hercegovske oblasti so že napovedale, da se bodo z namenom zaščite lastnih dobaviteljev aktivno vključile v proces, tudi slovenske pa v strahu za usodo največjega slovenskega trgovca Mercator in domače dobaviteljske verige že pretresajo možne rešitve.