Švedska zapira svoja vrata

Znana identiteta terorista, ki je naredil konec množičnemu priseljevanju

J.P.
10. 4. 2017, 08.11
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Premier se je zaklel, da »švedska vrata« beguncem ne bodo več na stežaj odprta, kot so bila pred petkovim terorističnim napadom.

Profimedia
Stefan Löfven je obljubil, da bo Švedska zaprla svoja vrata.

Facebook
Rakhmat Akilov

V petek je terorist – prosilec za azil – v Stockholmu pokončal štiri ljudi in jih ranil 15, ko je s 30-tonskim tovornjakom zapeljal v množico.

Imel je štiri tedne

Včeraj je postalo znano, da so švedske oblasti 39-letnemu napadalcu Rakhmatu Akilovu iz Uzbekistana dale štiri tedne, da zapusti državo, potem ko je bila decembra zavrnjena njegova zadnja prošnja za azil. Oblasti so ga iskale, on pa se jim je izmikal z lažnimi naslovi.

Med žrtvami napada so bili 11-letna Švedinja, ki je bila na poti iz šole, 41-letni Britanec, 31-letni Belgijec in še en švedski državljan.

Konec množičnega priseljevanja

Švedski predsednik vlade Stefan Löfven je včeraj dejal: »Množičnega priseljevanja na Švedsko, kot je bilo jeseni 2015, je konec. Nikoli več. Vsi, ki nimajo dovoljenja za bivanje tu, se morajo vrniti domov.« V Stockholmu živi več kot 3.000 nezakonitih pribežnikov. »Teroristi hočejo, da se bojimo, da spremenimo naš način obnašaja, da ne živimo več normalno, a ne bodo nikoli porazili Švedske,« je še dejal premier.

Profimedia
Ubil je štiri ljudi.

Po nareku Islamske države

Akilov, sicer oče štirih otrok je policistom priznal, da je napad izvedel po ukazu Islamske države. Dejal naj bi, da se mora nehati bombardiranje Sirije. Prav tako naj bi izrazil zadovoljstvo s tem, kar je dosegel. MailOnline poroča, da je bila v tovornjaku tudi bomba, ki pa zaradi napake ni eksplodirala.

Po napadu so ga prijeli v predmestju Marsta v bližini mednarodnega letališča.