Napadalec s tovornjakom

Izgnali bi ga, 39-letnik se je odločil, da bo raje pobijal

T.L./STA
9. 4. 2017, 14.14
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Osumljenec za napad v Stockholmu je simpatizer IS.

Profimedia
V spomin žrtvam.

 Osumljenec za petkov teroristični napad v Stockholmu, 39-letni Uzbekistanec, je simpatizer terorističnih organizacij, med drugim skrajne skupine Islamska država (IS), je danes dejal tiskovni predstavnik policije Jonas Hysing. Uzbekistanec je leta 2014 zaprosil tudi za dovoljenje za bivanje, a mu lani prošnje niso odobrili in bi moral oditi.

V povezavi s petkovim napadom v Stockholmu so zaradi suma terorističnih dejanj aretirali še drugega osumljenca, je sporočilo švedsko tožilstvo. Nadaljnjih informacij o osumljencu niso želeli podati.

Uzbekistanec je po navedbah Hysinga leta 2014 zaprosil za dovoljenje za bivanje na Švedskem, a so ga lani zavrnili. Služba, pristojna za migracije, se je junija lani odločila za njegov izgon. Ker države ni zapustil, ga je policija iskala, so še pojasnili na današnji tiskovni konferenci.

Po napadu pa iščejo tudi morebitne sodelavce domnevnega napadalca. V priporu je trenutno pet ljudi. Policija je sicer v povezavi z napadom zaslišala že okoli 500 ljudi.

Družine mrtvih obveščene

V napadu z ukradenim tovornjakom je moški v petek popoldne zapeljal v množico na križišču nakupovalnih ulic v središču Stockholma ter se nato zaletel v trgovino. Po podatkih policije so bili ubiti štirje ljudje.

Med žrtvami napada so bili dva Šveda, Britanec in Belgijec. "Potrdili smo identiteto žrtev in o tem obvestili njihove družine," je povedal predstavnik policije Jan Evensson.

Štirje huje ranjeni

Po najnovejših podatkih zdravstvenih oblasti je v bolnišnici še deset od 15 v napadu ranjenih ljudi, od katerih so štirje huje ranjeni.

Policija medtem nima konkretnih namigov o morebitnih novih napadih. "Tesno sodelujemo z Interpolom in Europolom," je povedal Hysing.