Nov teroristični napad?

FOTO in VIDEO: V napadu v Stockholmu 4 mrtvi, 12 ranjenih

STA/R.T., T. L.
7. 4. 2017, 15.21
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

V središču Stockholma je v množico pešcev zapeljal tovornjak.

Reuters

V današnjem trčenju tovornjaka v množico na križišču nakupovalnih ulic v središču Stockholma je po zadnjih podatkih medijev umrlo pet ljudi, številni so bili poškodovani. Švedski premier Stefan Löfven je sporočil, da vse kaže na teroristični napad. Mediji poročajo o še enem incidentu s streljanjem, po katerem so evakuirali železniško postajo.

Tovornjak je v množico zapeljal na križišču dveh glavnih nakupovalnih ulic na območju za pešce, nato pa trčil v bližnjo veleblagovnico in zagorel. Tovornjak je bil v lasti ene od švedskih pivovarn, ki je že sporočila, da je bilo vozilo ugrabljeno med razkladanjem tovora.

Mediji so sprva poročali, da je šlo za kombi in da je bilo v incidentu poškodovanih več ljudi. Kasneje so se informacije večkrat spremenile. Po zadnjih podatkih naj bi bilo ubitih pet ljudi in številni poškodovani.

"Švedska je bila napadena," je sporočil švedski premier. Dodal je, da vse kaže, da je šlo za teroristični napad. Premier, ki je bil v času napada v Göteborgu, drugem največjem švedskem mestu, se je že vrnil v prestolnico.

Po napadu so prijeli eno osebo, poroča švedski dnevnik Expressen. Priče navajajo, da gre za voznika.

Policija je območje, kjer vlada zmeda, zaprla za javnost, nad središčem Stockholma krožijo helikopterji.

Mediji poročajo, da so po incidentu zaprli pomembne zgradbe v mestu - sedež vlade, parlament in kraljevo palačo.

Policija prosi prebivalce, naj se izogibajo središču mesta in da naj, če je mogoče, ostanejo v zaprtih prostorih. Ustavili naj bi tudi celotno podzemno železnico.

Švedska kraljeva družina je spričo napada pretresena. "Spremljamo razvoj dogajanja, naše misli so z ubitimi in njihovimi družinami," so zapisali na svoji spletni strani.

Kasneje so mediji poročali o še enem incidentu s streljanjem v središču mesta, po katerem je policija evakuirala glavno železniško postajo v Stockholmu.