Kri na ulici

FOTO: V primežu policije do torka: je smrt sejal 39-letnik?

T.L./STA
8. 4. 2017, 09.23
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Po napadu v Stockholmu so prijeli terorističnega osumljenca. Policija je sporočila, da se je oseba nenavadno vedla in da je ustrezala fotografiji moškega z varnostne kamere v bližini prizorišča napada.

Reuters
Policija je v petek zvečer objavila fotografijo moškega, ki so ga iskali v povezavi z napadom.

Moški, ki so ga prijeli v povezavi s petkovim napadom s tovornjakom v središču Stockholma, je osumljen terorizma in umorov, je danes povedala tiskovna predstavnica švedskega tožilstva. Policija pa je potrdila, da gre verjetno za voznika tovornjaka, ki je zapeljal v množico.

Osumljenca so prijeli v petek zvečer v kraju Märsta severno od švedske prestolnice. Drugih podrobnosti o osumljencu tiskovna predstavnica tožilstva ni podala. Povedala je le, da ga lahko do torka zaslišujejo. Nato morajo tožilci odločiti ali ga bodo priprli, o pridržanju pa odloči sodnik.

Reuters
Tovorno vozilo, ki je sejalo smrt po ulicag Stockholma.

Napadalec 39-letni Uzbekistanec?

Tiskovni predstavnik policije Lars Byström pa je dejal, da menijo, da gre za voznika tovornjaka, ki je zapeljal v množico. Več švedskih medijev je poročalo, da je osumljeni 39-letni Uzbekistanec in simpatizer Islamske države.

Švedska televizija SVT je danes poročala, da je policija v tovornjaku našla doma narejeno eksplozivno napravo. Bila je v torbi in ni eksplodirala. Byström navedb ni želel komentirati. Kot je dejal, nikoli ne govorijo o tem, kaj so zasegli.

Tiskovna predstavnica tožilstva je še povedala, da nima informacij, da bi policija prijela še enega moškega, povezanega z napadom, v kraju Hjulsta, o čemer so poročali lokalni mediji. Za dpa je dejala, da gre za govorice.

Morda bo aretacij še več

Drugi predstavnik policije pa je za švedski radio SR dejal, da ne morejo izključiti možnosti nadaljnjih aretacij, da pa javnost ni ogrožena.

Policija je sicer v petek zvečer sporočila, da so prijeli osebo, ki se je nenavadno vedla in da je ustrezala fotografiji moškega z varnostne kamere v bližini prizorišča napada. 

Tabloid Aftonbladet pa je v petek poročal, da je bil moški, ki ga je policija prijela v Märsti, lažje ranjen in da je prevzel odgovornost za napad. Policija tega ni potrdila.

Reuters

V napadu z ukradenim tovornjakom je neznanec v petek popoldne zapeljal v množico na križišču nakupovalnih ulic v središču Stockholma ter se nato zaletel v trgovino. Po podatkih policije so bili ubiti štirje ljudje, 15 je bilo ranjenih, med njimi devet huje, ki so še vedno v bolnišnici.

Kraj napada nedostopen tudi danes

Kraj napada v središču mesta danes ostaja zaprto, zastave v mestu pa so spuščene na pol droga. Na mejah so uvedli okrepljen nadzor.

To je bil četrti napad v Evropi v zadnjem letu, v katerih so napadalci z vozili zapeljali med civiliste, po Londonu, Berlinu in Nici.