Zastoji na meji

Vozniki spet jezni, začenjajo se še počitnice

T.L./STA
8. 4. 2017, 08.13
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Čez vikend pričakovati gnečo na meji s Hrvaško. Pred Obrežjem je zastoj dolg 6 kilometrov.

Dolenjski list
Tudi konec tedna se bodo nadaljevali zastoji na mejnih prehodih s Hrvaško.

Gneča na mejnih prehodih s Hrvaško, ki je zaradi poostrenega nadzora na zunanji meji schengenskega območja voznike jezila že v petek, se nadaljujeje tudi danes in v nedeljo, predvsem proti turističnim krajem in nazaj. Prvi večji val tujih vozil pa je pričakovati prihodnji teden, ko se bodo začeli velikonočni prazniki.

Prometno-informacijski center poroča o daljšem zastoju je na dolenjski avtocesti med Brežicami in mejnim prehodom Obrežje proti Hrvaški, ki je dolg 6 kilometrov. Zaprta je tudi vzporedna regionalna cesta Brežice - Mokrice v Prilipah. Voznikom priporočajo uporabo manjših mejnih prehodov Rigonce in Metlika.

Na Prometno-informacijskem centru za državne ceste so opozorili tudi na začetek počitnic v Avstriji, Švici in večjem delu Nemčije, kar pomeni več prometa od Avstrije proti Hrvaški.

Policisti potovalne dokumente preverjajo v schengenskem informacijskem sistemu, Interpolovih bazah podatkov in nacionalnih bazah podatkov, po novem pa preverjajo tudi državljane EU in ne samo državljanov tretjih držav. Ker je potnikov iz članic EU za približno štirikrat več kot iz nečlanic, se je sorazmerno povečal obseg dela policistov in s tem čakanje na meji.

Čakalne dobe na mejnih prehodih:
- Obrežje:
izstop tovorna vozila 3 ure 45 minut, osebna vozila 2 uri 45 minut, avtobusi 3 ure 45 minut;
vstop avtobusi 1 uro in 15 minut;
- Gruškovje:
izstop osebna vozila 45 minut,
- Starod:
izstop za vsa vozila 3 ure
vstop za vsa vozila 30 minut.

Začelo se je že zgodaj zjutraj

Čakalne dobe so se na bolj obremenjenih prehodih med Slovenijo in Hrvaško začele daljšati že v petek zjutraj, v popoldanskih in večernih urah pa so tako tovorna kot osebna vozila in avtobusi na vstop v Slovenijo morali čakati več ur.

Policija voznikom, ki se odpravljajo na pot, svetuje, da prilagodijo potovanje in morda poiščejo manj obremenjen mejni prehod. Aktualne podatke o čakalnih dobah je mogoče najti na spletni strani Prometno-informacijskega centra za državne ceste.