Padec Todorićevega imperija

VIDEO: Agrokor s Cimosovimi svetovalci: vodil jih bo glasbenik Alvarez

T.L.
3. 4. 2017, 11.07
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Vodenje Agrokorja, največjega podjetja v zasebnih rokah, naj bi prevzel Antonio Alvarez III, ki je prostem času glasbenik.

youtube
Antonio Alvarez III. sliši tudi na ime Tony III., v prostem času pa je glasbenik A3.

Vodenje Agrokorja, največjega podjetja v zasebnih rokah, naj bi prevzel Antonio Alvarez III. Svetovalno družbo Alvarez & Marsal je nedavno najela banka Sberbank, ki je eden od največjih upnikov Agrokorja, Alvarez pa naj bi bil pristojen za prestrukturiranje podjetje (chief restructuring officer ali CRO), kar je v skladu  s podpisanim dogovorom ključen položaj v poskusih stabilizacije podjetja. 

Svetovalne družbe Alvarez & Marsal pa se spomnimo tudi iz slovenske zgodbe o Cimosu: leta 2013 jih je najela Družba za upravljanje slabih terjatev (DUTB), v slabem letu pa so prejeli nekaj več kot 1,5 milijona evrov. Kot je leta 2015 poročalo Delo, pa je svetovalna družba Alvarez & Marsal nato proti Cimosu vložila tožbo, saj da ji koprska družba noče izplačati nagrade za uspešnost. Tožba naj bi bila težka pet miljonov evrov.

In kdo je Antonio Alvarez III, o katerem so se razpisali hrvaški mediji? Je sin ustanovitelja ameriške družbe, ki je hkrati zaslužen za njeno širjenje na območju Evrope. Družba je med drugim vodila stečaj zloglasne ameriške banke Lehman Brothers, med drugim pa so sodelovali v nekaterih največjih stečajnih postokih v zgodovini.

Milijardni zaslužek ob stečaju

Svetovalna družba je bila prav ob stečaju banke Lehman Brothers deležna številnih kritik. Odgovornim so očitali, da so med prestrukturiranjem pomagali svojim partnerjem in povezanim podjetjem ter posledično med stečajem Lehman Brothersa skupaj s podjetjem Weil Gotshal zaslužili več kot milijardo dolarjev. To naj bi bil razlog, da je stečaj investicijske banke Lehman Brothers razglašen za najdražjega v zgodovini. 

Antonio Alvarez III se je rodil na Filipinih, diplomiral je na univerzi Notre Dame, MBA pa na prestižni ameriški univerzi Cornell. Tekoče govori francoski in angleški jezik, pasivno pa še italijanskega in španskega. Ima 25 let izkušenj dela z zasebnimi in javnimi podjetji, ki so se znašle v težavah, delal pa je v več evropskih državah: od Velike Britanije, Nemčije, Francije, Italije, Španije, Nizozemske, Luksemburga do Švice, Finske, Norveške, Švedske in Estonije ter Romunije. 

V prostem času se ukvarja z glasbo, in sicer takom imenovano "dance" glasbo, ki jo ustvarja in izvaja pod umetniškim imenom A3. Rad pa menda igra tudi golf.