Pridružitev Natu

Zaradi Črne Gore spor v ameriškem senatu

STA/B.K.
16. 3. 2017, 07.18
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Republikanski senator iz Arizone John McCain je v sredo senatorje zaprosil za soglasno ratifikacijo pogodbe o pridružitvi Črne Gore zvezi Nato in posvaril, da bo vsak, ki glasuje proti, delal v korist ruskega predsednika Vladimirja Putina. Republikanski senator Rand Paul je vstopil v dvorano, glasoval proti in se hitro umaknil pred jeznim McCainom.

Wikipedija
John McCain

John McCain je črnogorskemu premierju Dušku Marjanoviću januarja obljubil, da bo senat hitro potrdil ratifikacijo, kar je doslej storilo že 21 od 28 članic zveze Nato.

Marjanović se je zaradi pridruževanja države zvezi Nato sprl z Rusijo, ki jo je obtožil, da je novembra skušala organizirati državni udar. Na to je v senatu opozoril McCain, ko je dejal, da Rand Paul pomaga Putinu razbijati majhno državo, ki je bila žrtev poskusa državnega udara.

Po Paulovem glasovanju proti in hitremu umiku iz dvorane, je McCain dejal, da je edini možen sklep ta, da Paul nima nobenega odgovora na to, da dela za Putina.

Paul je kasneje sporočil, da je blokiral ratifikacijo, ker v času, ko se ZDA soočajo z 20.000 milijardami dolarjev javnega dolga in imajo vojake v številnih državah in so zavezane obrambi članic zveze Nato, ni modro širiti denarne in vojaške zaveze.

Pogodba o pridružitvi Črne Gore zvezi Nato bo morala tako počakati na ratifikacijo z glasovanjem senatorjev. Glede na Paulovo stališče ne bo soglasna, vendar bo potrjena z zadostno večino.