Turistična patrulja

FOTO: »Slovenija je krasna, pokažite jo ostalim!«

zf
15. 3. 2017, 20.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Prejšnji teden smo zaključili prvo zimsko turistično patruljo, v kateri so tujci obiskali 15 slovenskih mest. Pod drobnogledom so bila smučišča, termalna kopališča, kulturne in naravne znamenitosti ter turistična ponudba, gostoljubnost in še kaj.

osebni arhiv
Anna in Elizabeth sta v Ljutomeru veliko kolesarili. Med kolesarjenjem sta naleteli na kmetijo, kjer so se pasli konji. Selfiju se nista mogli upreti.

Zimsko potovanje po Sloveniji smo začeli novembra v Ljutomeru, kamor smo poslali Venezuelko Anno in Nizozemko Elizabeth. Na triurno romanje do Prlekije sta se dekleti odpravili z vlakom iz Ljubljane. Navdušili sta se nad domačimi kulinaričnimi specialitetami in možnostjo izposoje koles, vendar bili nekoliko razočarani, ker so bila javna mesta konec tedna zaprta. Ljutomer je pristal na sredini najbolje ocenjenih mest, zasedel je sedmo mesto.

Iz Prlekije na Primorsko

Sivina se je iz Ljutomera prenesla vse do Kopra, kamor smo poslali naslednji par, Nemca Jana in Francozinjo Anne-Laure. V Kopru je dišalo po prihajajočih praznikih, saj so se na Titovem trgu že vrstile stojnice, ki so ponujale decembrske dobrote in darilca. »Koper nama je bil zelo všeč. Je zelo lepo, čisto in prisrčno mesto z zelo prijaznimi domačini,« je svoje vtise strnil Jan, mestu pa privoščil tretje mesto.

Dolenjske Toplice

Popotovanje smo iz Primorske usmerili v Dolenjsko, kjer so bile pod budnim očesom kritičnih turistov Dolenjske Toplice. Kraj je presenetil s prisrčnim, a precej skromnim božičnim dogajanjem. Mesto je bilo označeno kot lepo in čisto, vendar večernega dogajanja ni bilo, kar je prineslo osmo mesto na lestvici izbranih zimskih mest.

Sevnica, kraj, od koder prihaja Melania

V rodni kraj prve dame ZDA smo poslali Britanki Emely in Katharine, od kodersta se vrnili z mešanimi občutki. Najprej ju je v Sevnici razočaral turistični delavec, ki ni govoril angleško, zgodba pa se je na žalost ponovila na ogledu gradu. Povrhu je imela v gostišču, v katerem sta prenočevali, zabavo večja skupina. Zaradi hrupa nista spali skoraj nič, kar jima je prihranilo plačilo nočitve. Sevnica se je zaradi opisanih dogodkov znašla na predzadnjem, 14. mestu.

Iz Sevnice v Hrastnik

Če je bilo v Sevnici hrupno in osebje ni govorilo angleško, je bilo v Hrastniku precej mirno in prazno. Vzdušje v mestu je bilo kljub božiču žalostno, pusto in klavrno, ljudi na ulicah skoraj ni bilo. Skoraj vse, kar si je v mestu mogoče ogledati, pa je bilo zaprto, kar je Hrastnik uvrstilo na zadnje mesto.

Grosuplje je gostilo Makedonca Pecota

Peco se je do Grosupljega odpravil z avtobusom. Razen ogromnih razdalj med turistično in kulturno atraktivnimi kraji, ki jih je premagoval peš, ter slabih označb je pohvalil družabnost domačinov in kulinarično ponudbo. Kot še marsikoga pa ga je razočarala spletna stran, ki je zgolj v slovenskem jeziku. Grosuplje je Peco uvrstil na deveto mesto.

Na snežne strmine

V odročno mestece, Ribnico na Pohorju, smo poslali JaponkiAjako in Čisato, ki sta bili sicer navdušeni nad lepotami belih strmin, vendar sta morali do cilja preživeti kalvarijo, saj so prometne povezave izredno slabe in redke. Preizkusili sta se v smučanju in hitro ugotovili, da to ni športna dejavnost, v kateri bi uživali, sta se pa zato bolj razvajali v spaju. Japonki sta Ribnico na Pohorju postavili na četrto mesto.

Italijani so obiskali Moravske Toplice

Alice, Andya in Alee smo poslali v prekmurski biser, ki slovi po zdravilni termalni vodi in neokrnjeni naravi. V Moravskih Toplicah si termalnega razvajanja niso privoščili, saj se jim je celodnevna vstopnica zdela predraga, so pa zato več časa izkoristili za raziskovanje majhnega mesteca, ki jih je spominjalo na Toskano. Turistična ponudba jih, vsaj v zimskem času, ni pretirano navdušila, saj je kraj precej osamljen in prazen, pa tudi dogajanja ni. Kot so obljubili, bodo Moravske Toplice zagotovo obiskali v toplejši mesecih, saj jih je navdušila narava.

V Ljubnem rekordno zapravljali

Pestrega dogajanja ni zmanjkalo, in če so Italijani v Moravskih Toplicah »škrtarili«, sta bili Korejki Šim in Kim zapravljivki, saj sta uspeli v treh dneh zapraviti več kot 700 evrov. Kot sta povedali, sta doživeli več, kot sta pričakovali. Tu in tam se je sicer zalomilo pri jeziku, vendar so se s prijaznostjo in skupnim trudom na koncu vsi razumeli, kot je treba. Preprostost in dobra volja sta Ljubno povzpeli na šesto mesto najbolje ocenjenih mest.

V Dravogradu so se morali znajti sami

Japonska trojica se je mestece ob Dravi odločila raziskati sama. Začetek raziskovalne odprave je bil za trojico precej slab, saj so bili vsi podatki, ki so jih želeli pridobiti na spletni strani, le v slovenščini, naslednji dan pa se je zalomilo še v turističnoinformativnem centru, ta je bil namreč žal zaprt. Svoje raziskovanje so zato zaupali googlovemu vodiču in si tako ogledali glavne znamenitosti, ki jih skriva mestece.

Bloke so presenetile na celi črti

Bloke je skupaj s prijateljico obiskala Angležinja Diane, ki je bila nad majhnim krajem, ki se skriva na meji med Dolenjsko in Primorsko, več kot navdušena. Presenetila jo je odlična kulinarična ponudba, številne možnosti za preživljanje prostega časa ter prijaznost strokovnega osebja in domačinov. Profesionalnost in preprostost, ki sta se spojili v tem majhnem kraju, bi po mnenju Diane morali biti vzor vsem ostalim krajem po Sloveniji.

Laufarji so Kanadčana spravili v slabo voljo

Matta in Raeleen smo v pustnem času poslali v Cerkno, kjer sta uživala na belih strminah, raziskovala zgodovino, se družila z domačini in bolj ali manj uživala z laufarji, ki odganjajo hladno zimo in prinašajo jesen. Izvirnih mask zagotovo ne bosta pozabila, prav tako njihove dobre volje in tega, da sta ostala ujeta v mestu zaradi povorke. Pa tudi odličnega smučišča ne. Cerkno sta umestila na peto mesto.

Na koncu še Cerklje

V Cerklje na Gorenjskem smo poslali Britanca Paula, ki je ta sramežljiv gorenjski biser, kot ga je poimenoval, obiskal skupaj z ženo in hčerko. Uživali so v čudoviti naravi, ki je Paula očarala, zato se bo v Cerklje zagotovo še kdaj vrnil. Navdušila jih je tudi odlična kulinarična ponudba, ki so si jo privoščili z veliko žlico.

Turisti so bili nad lepotami Slovenije navdušeni. Večkrat so pripomnili, da imamo čudovito naravo, ki jo sramežljivo skrivamo pred drugimi ali se je celo sramujemo, čeprav nam tega ne bi bilo treba. Sodelovali pa ste tudi vi, dragi bralci, in po lastni presoji ocenjevali slovenske kraje. Skupno smo zbrali več kot 2000 glasovnic in tako izglasovali najlepše mesto, ki je sovpadlo z izborom turistom. Priznanja za trud in udeležbo bomo razdelili vsem občinam 28. maja v Portorožu, ko bo potekal dan zdravja in gibanja, seveda pa ste na dogodek vabljeni tudi vi, drage bralke in spoštovani bralci.