Psihološki triki

»Zaradi strupene retorike svet še bolj nestabilen«

Igor Mekina
24. 2. 2017, 07.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Amnesty International (AI) v svojem najnovejšem poročilu opozarja na politiko vzbujanja strahu in strupeno retoriko ameriškega predsednika Donalda Trumpa, zaradi katere naj bi svet postajal temnejši in bolj nestabilen.

Profimedia
Zaradi Trumpove retorike je svet postal bolj nestabilen.

Med voditelji, »ki širijo strupeno agendo, ki preganja, krivi in dehumanizira celotne skupine ljudi«, je organizacija za zaščito človekovih pravic izpostavila predvsem predsednika ZDA Donalda Trumpa, madžarskega premierja Viktorja Orbana, turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana in filipinskega predsednika Rodriga Duterteja.

Države EU »s kratkim spominom«

Po statističnih podatkih je med begunci in priseljenci bistveno manj kršilcev zakonov kot med v ZDA rojenimi Američani.

Leto 2016 je v poročilu AI opisano kot leto, ko so iskanje grešnih kozlov, sovraštvo in strah znova prišli v ospredje, tako kot še nikoli po 30 letih 20. stoletja, ko se je na oblast v Nemčiji povzpel Adolf Hitler. Ostre besede so namenili tudi evropskim politikom, ki uporabljajo jezik, »ki demonizira in spominja na temne čase 30 let prejšnjega stoletja.«

Po oceni AI EU prispeva h globalnemu nazadovanju človekovih pravic. V svetovnem merilu je namreč 36 držav v zadnjem letu begunce vračalo v države, kjer so bile njihove pravice ogrožene, evropske države, »iz katerih so ljudje kot begunci bežali v prejšnjem stoletju, pa so dokazale, da imajo kratek spomin, ko zavračajo tiste, ki potrebujejo mednarodno zaščito,« ocenjuje AI.

Psihološki triki demagogov

Ocena Amnesty Internationala: »EU prispeva h globalnemu nazadovanju človekovih pravic.«

Pri iskanju odgovora na vprašanje, zakaj so politični demagogi kljub temu tako uspešni, v časniku Wired navajajo zanimive rezultate raziskav lingvista in kognitivnega psihologa Georga Lakoffa z Univerze Kalifornija. Po njegovi oceni naša podzavest deluje tako, da si bolje zapomni določene odločilne primere ne glede na to, kako pogosti so. »To deluje na enak način kot spomin – pogostost nekega pojava ocenjujemo po tem, kako hitro si lahko v spomin prikličemo neko podobo. Ustvarjanje žive, odločilne podobe je odličen način, da si nekaj zapomniš,« opozarja tudi psiholog John Coley. Tako se denimo nekateri ne upajo kopati v oceanih zaradi nevarnosti morskih psov, čeprav je statistično veliko verjetnejša smrt zaradi padca kokosovega oreha na menda bolj »varni« obali.

Wikipedija
Podobne psihološke mehanizme je uporabil že Ronald Reagan.

Že videno

Študije dokazujejo, da večje število imigrantov prinaša nižjo stopnjo kriminala.

Že Ronald Reagan je izkoristil ta psihološki mehanizem, ko je z navajanjem primera ženske, ki državno pomoč namesto za hrano raje uporablja za nakupe luksuznih izdelkov, ustvaril odločilno podobo »kraljice družbe blagostanja.« Ta podoba je postala odločilna »retorična gorjača,« s katero je Reaganu uspelo zmanjšati obseg programov socialno ogroženim skupinam, pa čeprav večina ljudi sistema ni zlorabljala in je bil opisani primer zgolj izjema, in ne pravilo.