"Lažnivi mediji"

Trump vztraja: Švedska ima velike težave s priseljenci

M.K./STA
21. 2. 2017, 08.18
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Ameriški predsednik Donald Trump je v ponedeljek vztrajal, da ima švedski imigracijski sistem velike težave, vendar pa "lažnivi mediji" trdijo, da to ni res.

Profimedia
Donald Trump je v tvitu pojasnil, da hočejo" mediji lažnih novic" prikazati razmere glede priseljencev na Švedskem prikazati kot v najlepšem redu, kar po njegovem ni res.

Trump je minuli konec tedna med govorom privržencem na Floridi razburil Švede z namigom na teroristični napad, ki pa ga v resnici ni bilo.

Donald Trump je v Melbournu zbrane vprašal, če so videli kaj se je dan prej oziroma sinoči zgodilo na Švedskem in presenečeni Švedi so začeli raziskovati, kaj je imel v mislih. Trump je potem v nedeljo zjutraj tvitnil, da je dan prej gledal oddajo na televiziji Fox, ki je obravnavala težave, ki jih ima Švedska s priseljenci in prosilci za azil.

Pomočnica tiskovnega predstavnika Bele hiše Sarah Sanders je pojasnila, da je Trump govoril o naraščanju kriminala na splošno in ne o posameznem dogodku. Prav tako da ni mislil reči "sinoči". To je najverjetneje dejal, ker je "sinoči" gledal oddajo televizije Fox, je pojasnila.

Nekdanji švedski premier Carl Bildt je tvitnil, da mu ni jasno, "kaj je Trump kadil", da je lahko izjavil kaj takšnega. Švedsko veleposlaništvo v Washingtonu pa je sporočilo, da se veseli priložnosti za informiranje Trumpove vlade glede imigracijske in azilne politike v njihovi državi.

Podobno kot Trump je njegova svetovalka Kellyanne Conway pred časom govorila o terorističnih napadih v Bowling Greenu, ki jih mediji niso pokrili. Izkazalo se je, jih sploh ni bilo. Tiskovni predstavnik Bele hiše Sean Spicer pa je poskrbel za nekaj zmede, ko je govoril o terorističnem napadu v Atlanti, medtem ko je dejansko mislil na Orlando.

Profimedia
Protestu proti ameriškemu predsedniku Trumpu so se odvili pod geslom "NI moj predsednik!"

Na dan predsednika po ZDA protesti proti Trumpu

V več mestih po ZDA so na dan predsednika, ki so ga v državi obeležili v ponedeljek, potekali protesti proti predsedniku Trumpu. Odvili so se pod geslom "Ni moj predsednik".

Protestniki v New Yorku, Chicagu, Los Angelesu, Atlanti, Miamiju, Portlandu in nekaj drugih mestih so izražali nasprotovanje Trumpu zaradi njegove politike do priseljencev, do okolja in do ustave in zahtevali, da se ga odstavi, ker da še vedno deli državo.

Po neuradnih ocenah se je v New Yorku zbralo približno 10.000 ljudi. Protesti so bili povsod večinoma mirni, le v Portlandu je prišlo do nekaj aretacij, ker se protestniku niso umaknili po ukazu policije. Ponekod, na primer v Atlanti, pa so se zbrali tudi Trumpovi privrženci.