ZDA grozijo

Ultimat: Povišajte vojaški proračun, ali pa se umaknemo iz Nata

B.K.
16. 2. 2017, 08.59
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Prvi obisk ameriškega obrambnega ministra Jamesa 'Blaznega psa' Mattisa v prostorih poveljstva zveze Nato v Bruslju, je zaznamoval neprijeten ultimat. Mattis je evropske zaveznice opozoril, da bodo morale povišati vojaške izdatke ali pa se bodo Združene države Amerike umaknile iz transatlantskega vojaškega bloka.

Reuters
James Mattis

James Mattis je opozoril, da je njegov predhodnik Robert M. Gates že pred desetletjem Natove zaveznice pozval k povišanju obrambnega proračuna. »Neučakanost, ki jo je predvidel sekretar Gates je sedaj postala vladna realnost,« je dejal.

Mattisovo ostro opozorilo prihaja namreč po navodilih ameriškega predsednika Donalda Trumpa, ki je v svoji volilni kampanji zvezo Nato označil za zastarelo in podvomil v smiselnost skupne obrambe Natovih članic, poroča portal Politico.

»Ameriški davkoplačevalci ne morejo več nositi neproporcionalnega deleža obrambe Zahodnih vrednot,« je bil oster Mattis. »Američani ne morejo bolj skrbeti za prihodnost vaših otrok od vas samih. /…/ Če vaše države nočejo, da Amerika umiri svojo zavezo do te zveze, morajo vsi podpreti skupno obrambo.« 

Generalni sekretar zveze Nato Jens Stolteneberg je v odgovor na Mattisovo grožnjo dejal, da so Evropske zaveznice in Kanada lani vojaške izdatke povečale za 3,8 odstotka. To naj bi po njegovih besedah kazalo, da je zavezanost k povečanju budžeta za vojsko bila sprejeta v preteklosti in se že izvaja.