Sankcije ostajajo

Trump hoče Krim nazaj, Rusi ga ne dajo

B.K.
15. 2. 2017, 11.33
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Rusko zunanje ministrstvo je sporočilo, da Krima ne bodo vrnili Ukrajini, kot je včeraj zahteval ameriški predsednik Donald Trump.

Wikipedia
Krim, Lastovičje gnezdo

»Ne vračamo naših ozemelj. Krim je ozemlje Ruske federacije,« je na novinarski konferenci dejala tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Marija Zaharova. Izjava je odgovor na včerajšnjo izjavo tiskovnega predstavnika Bele hiše Seana Spicerja, da ameriški predsednik Donald Trump pričakuje, da bo Rusija Krim vrnila Ukrajini.

»Predsednik Trump je bil zelo jasen, da od Rusije pričakuje de-eskalacijo konflikta v Ukrajini in vrnitev Krima,« je dejal Spicer. »Ob tem pričakuje tudi, da se bo z Rusijo dobro razumel.«

Reuters
Tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva, Marija Zaharova.

V začetku meseca je ostro linijo do ruske priključitve polotoka Krim izrazila tudi Trumpova ambasadorka v Združenih narodih, Nikki Haley. »Krim je del Ukrajine. Naše [ekonomske] sankcije, ki se nanašajo na Krim bodo ostale, dokler Rusija nadzora nad polotokom ne vrne Ukrajini,« je dejala Haley.

Polotok Krim je bil del carske Rusije od 18. stoletja dalje, tedanjemu Ukrajinskemu sovjetu pa ga je leta 1954 podarilo predsedstvo Nikite Hruščeva. Po začetku ukrajinske državljanske vojne leta 2014, so prebivalci polotoka na plebiscitu izglasovali priključitev Rusiji.

Večina prebivalcev Krima je sicer etničnih Rusov. Teh naj bi bilo okoli 60 odstotkov. Število etničnih Ukrajincev pa se giblje med 15 in 25 odstotki. Ostali prebivalci so še Tartari, Belorusi in Armenci.