Prijeli so že eno osumljenko

Kdo je ubil Kimovega polbrata?

B.K.
15. 2. 2017, 09.56
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Starejši polbrat severnokorejskega voditelja Kim Džong-una, se je v torek mrtev zgrudil sredi mednarodnega letališča v Kuala Lumpurju. Malezijske oblasti so kasneje potrdile, da je šlo za atentat, ki sta ga izvedli dve neznani ženski, za orožje pa sta uporabili neznano strupeno kemikalijo, s katero sta ga poškropili v obraz.

Reuters

A zakaj je Kim Džong-nam moral umreti in zakaj ravno sedaj?

Veseli, debelušni kockar in žurer je svojo domovino v zadrego spravil že v preteklosti. Leta 2001 so ga prijeli na Japonskem, kamor se je želel pritihotapiti, da bi obiskal Disneyland. Oče Kim Džong-il ga je takrat izobčil iz družine in za naslednika začel vzgajati svojega najmlajšega sina, ki ga je leta 2012 zamenjal na čelu države.

Džong-nam je sicer kritiziral svojega mlajšega polbrata, prav tako je bil pred tem oster do svojega očeta. Javno je napadel dedni sistem vladanja, ki se je vzpostavil v Severni Koreji, po njegovih besedah pa ga je severnokorejski režim izobčil zaradi njegovih liberalnih načel.

A Džong-nam je bil za severnokorejski režim moteča tečnoba, ne pa eksistencialna grožnja njegovi stabilnosti. Zakaj bi torej Kim Džong-un tvegal mednarodni škandal in dal ubiti svojega polbrata?

Profimedia
Redka fotografija Kim Džong-nama.

Južnokorejska tajna služba trdi, da je bil severnokorejski režim na sledi Džong-namu že več let, saj ga je paranoičen Džong-un dojemal kot neposrednega izzivalca za oblast. A Južna Koreja skuša že leta severnokorejski režim diskreditirati z obtožbami mentalne nestabilnosti. Navedeni razlog je tako le eden v vrsti obtožb o psihološkem stanju severnokorejskih voditeljev.

Verjetnejši vzrok za atentat je morda smiselno iskati v novici, ki jo je prejšnji teden objavil eden izmed južnokorejskih časnikov. Kim Džong-nam naj bi se želel preseliti v Južno Korejo, še vedno uradno vojno nasprotnico Severne Koreje. Vojna na polotoku formalno namreč še vedno traja.

Severna Koreja je že večkrat obtožila južno sosedo, da izvaja dejanja »političnega terorja« s tem, ko spodbuja prebege iz Severne v Južno Korejo. To bi definitivno bolje razložilo zakaj je bil Džong-nam ubit sedaj, se pravi po tem, ko je bil relativno dolgo prezrt, že vsaj od leta 2012. Takrat je v strahu za svoje življenje pobegnil iz domovanja v kitajskem Macau.

Prebegi v Južno Korejo so za severnokorejski režimu še bolj boleči od lani, ko je tja prebegnil najvišji funkcionar režima v tem stoletju. Te Jong-ho, nekdanji severnokorejski ambasador v Londonu, je jeseni prebegnil v Južno Korejo, kjer je začel intenzivno medijsko kampanjo proti svojemu nekdanjemu voditelju. Med drugim je Džong-una obtožil nepremišljenega in paranoičnega delovanja, izrazil je tudi strah pred tem, da bi mladi voditelj uporabil jedrsko orožje.

Predvsem pa je osvetlil stabilnost oziroma nestabilnost severnokorejskega režima, saj je večkrat zatrdil, da ta poka po šivih in da se je Džong-unu začela upirati tudi severnokorejska elita. »Tradicionalne strukture severnokorejskega sistema se rušijo,« je v intervjuju za južnokorejske medije dejal Jong-ho. »Vso severnokorejsko ljudstvo, pa tudi visoki funkcionarji, dobro vedo, da trenutni dedni sistem nima nobene veze z resničnim komunizmom.«

Reuters

Po navedbah južnokorejske tajne agencije, naj bi atentatorki bili severnokorejski agentki. 

Malezijska policija je sicer eno osumljenko že aretirala. Pri sebi je imela vietnamski potni list, identificirali pa so jo s pomočjo posnetkov varnostnih kamer, ki si jih lahko ogledate v spodnjem videu.