Domiselno pranje denarja

Prek Slovenije pretihotapili 750 kilogramov zlata

M.K.
15. 2. 2017, 10.40
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Slovenski policisti so pomagali italijanski finančni policiji in madžarskim oblastem pri razbitju mednarodne kriminalne združbe, ki je prala denar, pridobljen od več kot 750 kilogramov ukradenega zlata.

Guardia di Finanza
Zasežene zlate palice.

Eurojust je v torek sporočil, da je so uspešno zaključili mednarodno preiskavo kriminalne združbe, ki je s pranjem denarja, pridobljenega s prodajo nakradenega zlata, pridobila za kar 25 milijonov evrov nezakonite premoženjske koristi. Preiskavo je vodila italijanska finančna policija in urad državnega tožilstva iz Torina, ob koordinaciji Eurojusta pa sta tesno sodelovali tudi slovenska in madžarska policija.

Združba je v Italiji pretopila večinoma nakradeno zlato v zlate palice, ki so jih prepeljali na Madžarsko. Zlate palice je prevzelo madžarsko podjetje in jih prodajalo na uradnem trgu. Za zlate palice so izdajali fiktivne dobavnice italijanskemu podjetju. Zlato so z nakazili madžarskemu podjetju kupovala resnična podjetja. Tako opran denar so v gotovini vozili nazaj v Italijo, kjer so si ga razdelili tatovi. Prevoz zlatih palic na Madžarsko kot tudi gotovina v Italijo so potekali čez slovensko ozemlje. Združba je na teden predvidoma iz Madžarske v Torino prepeljala okrog 300.000 evrov gotovine.

V uspešni akciji so aretirali 10 oseb, ena od iskanih oseb pa je še na begu. Opravili so 60 hišnih preiskav v stanovanjih in podjetjih vpletenih osumljencev v vseh treh državah. Zaplenili so stvari v vrednosti 9 milijonov evrov, vključno z 20 kilogrami zlata, 200.000 evrov gotovine pri enem od aretiranih in prav tako večje število avtomobilov visokega cenovnega razreda. Poleg tega so v sefih odkrili in zasegli tudi veliko dokaznega gradiva in knjigovodske dokumentacije vpletenih podjetij v različnih državah.

Eurojust je spremljal preiskavo vse od začetka leta 2016, spodbujal izmenjavo informacij in ponudil vzajemno pravno podporo, prav tako pa je gostil tudi koordinacijsko srečanje pred dvema tednoma, na katerem so pripravili ponedeljkovo uspešno sklepno akcijo, ki se je končala z aretacijami desetih osumljencev.

"Ta primer je izstopajoč. V okviru ene mednarodne preiskave smo razkrili način nezakonitega pridobivanja premoženja, vse od kraje, pranja denarja in investiranja pridobljenih sredstev. Uspešna akcija je bila mogoča prav po zaslugi Eurojusta, ki je odigral aktivno vlogo pri posredovanju informacij v realnem času in tako omogočil napredovanje preiskave," je povedal Filippo Spieziapredstavnik italijanskih preiskovalcev v koordinacijskem središču.