Družinski posli

Ata Trump stopil v bran hčerki Ivanki

M.K.
9. 2. 2017, 08.07
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Ameriški predsednik Donald Trump se je v tvitu znesel nad trgovino Nordstrom, ker je prenehala prodajati blagovne znamke njegove hčerke Ivanke.

Profimedia
Oče in hči tesno sodelujeta pri poslovanju družinskega imperija.

Donald Trump je odločitev označil za grozljivo, Ivanko pa za izjemno osebo, ki ga nenehno sili, da naredi to, kar je prav.

Trump je sporočilo odposlal s svojega osebnega profila na twitterju @realDonaldTrump, retvitnil pa tudi na @POTUS profilu predsednika ZDA.

Nordstrom pravi, da je bila odločitev poslovna, saj da se Ivankini izdelki ne prodajajo več dovolj dobro. To je morda tudi posledica pozivov levice k bojkotu vsega, kar je povezano s Trumpom.

Demokrati pa že pozivajo trgovsko verigo Nordstrom, naj vloži tožbo proti predsedniku, ker izvaja politični pritisk na podjetje.

Predstavnik senatorja Boba Caseyja iz zvezne države Pennsylvanija je povedal, da "je predsednikov napad na zasebno podjetje, ki noče sodelovati pri bogatenju njegove družine, po senatorjevem mnenju neetično in neprimerno."

Norm Eisen, ki je bil v administraciji nekdanjega predsednika Baracka Obame pristojen za vprašanja etike, pa je Trumpovo potezo označil za "nezaslišano" in trgovski verigi Nordstrom svetoval, naj vloži tožbo proti Donaldu Trumpu, na podlagi kalifornijskega zakona o nepravični konkurenci.

"To je zloraba javne funkcije za zasebne koristi," paje v elektronskem sporočilu za agencijo Reuters napisal Richard Painter, ki je bil vodilni pravni svetovalec za etične zadeve v kabinetu republikanskega predsednika Georga W. Busha. "In je hkrati tudi zloraba oblasti, kajti sporočilo je jasno – Nordstrom je nezaželena oseba pri administraciji," je še dodal Painter.

Tiskovni predstavnik Bele hiše Sean Spicer je ravnanje podjetja označil za neposreden napad na politiko predsednika ZDA. Medijem je skušal razložiti, da je Nordstromova poteza napad na predsednikovo hčerko. "Če se kdo na njegovo politiko odziva tako, da svoje ravnanje prenaša na člane njegove družine, je to nesprejemljivo. In predsednik ima vso pravico, da se kot oče postavi nasproti takšnim poskusom," je dejal Spicer.

Tiskovna predstavnica blagovne znamke Ivanke Trump pa zadeve ni želela komentirati. 

Po poročanju ameriških medijev, naj bi bila političnim pritiskom izpostavljena tudi trgovska veriga Macy's, ki je prav tako umaknila iz prodaje izdelke blagovne znamke Ivanke Trump.