Gnusno mučenje

FOTO: Ker je konec lovske sezone, bodo ubili 100.000 psov

Urban Klančnik
3. 2. 2017, 20.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

V Španiji se je končala lovska sezona, kar pomeni smrt za okoli 100.000 lovskih psov, ki jih ubijajo na grozovite načine, a tega nihče ne more preprečiti.

Slovensko društvo za pomoč hrtom
Villo je pohabil njen prejšnji lastnik, a je našla ljubezen v Sloveniji.

Društva ljubiteljev živali se že leta trudijo špansko vlado prepričati, celo prisiliti, naj temu pokolu vendarle naredi konec, a se nič ne premakne. Gre namreč za špansko tradicijo, s katero se znebijo psov, ki jih ne potrebujejo.

Galgi

Zaradi pritiskov na oblast, naj končno lovskim psom v Španiji dodeli status živih bitij, je Villinemu lastniku prekipelo. Z mačeto je enoletni Villi odsekal prednjo taco in jo pripeljal v zavetišče El Arca de Noe Albacete. Villo sta nato posvojila Nina Žepič in njen mož.

Španski lovci pobijejo največ psov pasme galgo. Gre za vrsto hrta, ki je v Španiji izjemno priljubljen. V teh nekaj dneh jih bodo ubili okoli 70 tisoč. Ubili bodo tudi okoli 30 tisoč ptičarjev, pointerjev in podenkov. Španija je namreč edina evropska država, ki lovskim psom ne priznava statusa živega bitja, so le lovsko orodje, in zato lovci za mučenje niso kaznovani. V tem času se tudi polnijo zavetišča, saj številni lovci živali preprosto zavržejo, da te umrejo od lakote, ali če imajo res srečo, najdejo drugega lastnika. Tisti manj srečni umrejo na grozljive načine, saj nekaterim španskim lovcem ni dovolj, da žival ubijejo, ampak jo mučijo do smrti.

Slovensko društvo za pomoč hrtom
Fotografije iz zavetišča El Arca de Noe Albacete v Španiji, od koder prihajajo tudi hrti in drugi lovski psi, ki so v Sloveniji.

Gnusno mučenje

Galgueros so ljudje, ki vzgajajo pse za lov na zajce. Pse hranijo le toliko, da ti preživijo, borno torej. Trenirajo jih tako, da jih privežejo za motorje ali hitre avtomobile ter morajo potem teči za vozilom na meji svojih moči. Če kateri omaga, ga pač vlečejo za seboj.

Galge v glavnem uporabljajo za lov na zajce. A če pes pri lovu ni uspešen, za mnoge lovce to pomeni sramoto in psa ubijejo. To storijo tako, da jih privežejo na tračnice, da jih povozi vlak, ali pa jih preprosto obesijo na drevo. Mnogi to storijo tako, da živali še podaljšajo trpljenje; obesijo jo na takšno višino, da s konicami tačk doseže tla in obešanje traja čim dlje. Nekatere samo pretepejo, da jim polomijo kosti, in jih nato še žive odvržejo v obcestne jarke. Nekatere zažgejo žive. A takšna usoda ne čaka le neuspešnih psov. Po koncu sezone številni lovci pse ubijejo in nato pred začetkom nove kupijo druge. Psi le redko zdržijo več kot dve ali tri sezone, potem pa jih smatrajo za prestare. Nekoliko dlje zdržijo psičke, ki jih imajo izključno za razplod.

Rojeni lovci

Galgi veljajo za izjemno razigrane pse, ki so zvesti, prijazni in svojemu gospodarju namenjajo ogromno naklonjenosti. Nekateri jih opisujejo kot hrte s smislom za humor, saj so še nekoliko bolj razigrani kot drugi hrti. »Lovski psi v Španiji potrebujejo samo status živali in bili bi rešeni, saj so španski zakoni glede mučenja živali izjemno strogi,« nam je povedala Nina Žepič, predsednica Slovenskega društva za pomoč hrtom. »In treba je izobraziti mlade ljudi, da bodo razumeli, zakaj takšna dejanja niso sprejemljiva.«

Slovensko društvo za pomoč hrtom
Pse obešajo samo zato, ker je lovske sezone konec in jih ne potrebujejo več.

Reševanje

Ogromno lovskih psov v Španiji žal umre okrutne smrti, tisti nekoliko srečnejši pristanejo v zavetiščih, a potem težko najdejo nov dom. A številna društva po vsem svetu se trudijo, da bi ljudje vendarle posvojili te čudovite kužke in jim dali dom, ki si ga zaslužijo. Med njimi je tudi Slovensko društvo za pomoč hrtom, ki pomaga ljubiteljem živali v Sloveniji, da posvojijo katerega od teh nesrečnežev.

Slovensko društvo za pomoč hrtom
Tudi Slovensko društvo za pomoč hrtom se trudi rešiti čim več psov.