Preiskava

Napadalec pri Louvru naj bi bil Egipčan

M.K./STA
3. 2. 2017, 19.48
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Moški, ki je osumljen, da je danes blizu muzeja Louvre v Parizu napadel vojaka, je 29-letnik, ki je dejal, da se je rodil v Egiptu.

Xinhua/STA
Ker vojaki niso mogli drugače obvladati napdalca, ga je eden od vojakov v samoobrambi petkrat ustrelil v trebuh.

V Francijo je prišel 26. januarja z letom iz Dubaja, preiskovalci pa še vedno skušajo ugotoviti njegovo identiteto. V svoji prošnji za vizum je navedel, da je Egipčan, se je izvedelo iz virov preiskave.

Z mačeto napadel skupino vojakov

Incident se je zgodil okoli 10. ure dopoldne na stopnišču v bližini Louvra, ki povezuje nakupovalno središče Carrousel de Louvre in muzej. Moški je z mačeto napadel skupino varnostnih sil, pri tem pa je vzklikal "Alahu akbar", kar pomeni "Alah je velik".  Sprva so ga poskušali obvladati s posebnimi prijemalnimi tehnikami. Ker jim ni uspelo, ga je eden od vojakov nato v samoobrambi petkrat ustrelil v trebuh. V napadu je lažje ranil vojaka, drugi vojak pa ga je v samoobrambi večkrat ustrelil v trebuh. Državno tožilstvo je uvedlo preiskavo zaradi poskusa umora in suma terorizma.

Napadalca, ki je huje ranjen, je vojak petkrat ustrelili v trebuh. Eden od vojakov je bil lažje ranjen v glavo.

Napadalca so odpeljali v bolnišnico George Pompidou in je bil ob sprejetju pri zavesti. Ceste v bližini so zaprli za ves promet in pešce. Zaprli so tudi Louvre. Kot je sporočila policija, je bilo v času napada v muzeju 250 ljudi, ki so jih odpeljali na varno znotraj muzeja. Iz muzeja pa so jih spuščali v manjših skupinah.

V okolico muzeja je prihitelo več policistov in vojakov, ki so zavarovali območje, ter gasilcev in reševalcev. V bližini so zaprli tudi postaje podzemne železnice.

Očividci so poročali, da so slišali streljanje in da so ljudje v paniki bežali s prizorišča.

Francoska ministrica za kulturo Audrey Azoulay je potem popoldne sporočila, da bodo Louvre v soboto znova odprl vrata.

Na twitterju se je oglasil tudi ameriški predsednik Donald Trump, ki je napisal, da je radikaliziran islamski terorist napadel muzej ter pozval ZDA, naj postanejo pametnejše.

V Franciji še vedno veljajo izredne razmere, ki so jih uvedli po napadih v Parizu novembra 2015 in vmes večkrat podaljšali. Na ulicah za varnost skrbi več tisoč vojakov in policistov s puškami, tudi v okolici Louvra, ki velja za eno najpomembnejših turističnih točk v Franciji.

Od januarja 2015 je bilo v terorističnih napadih v Franciji ubitih več kot 230 ljudi, samo 13. novembra 2015 v Parizu 130.