Nasilne tolpe

Rojijo po ulicah prestolnice, domačini pa trepetajo od strahu

J.P.
26. 1. 2017, 10.03
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Avstrijci živijo v strahu. Po ulicah prestolnice namreč kolovratijo tolpe migrantov dolgih prstov in hitre jeze.

Reuters
Z migranti povezana kriminaliteta je lani na Dunaju krepko narasla.

Ropi in pretepi so na Dunaju na dnevnem redu, poroča britanski Express. Ena zadnjih in tudi odmevnejših žrtev gneva prišlekov je bil priznani virtuoz na violi Michael Buchmann. Kariera 48-letnega glasbenika je utrpela hud udarec, potem ko je skupini najstniških migrantov na podzemni železnici pojasnil, da tam pač ne smejo kaditi. Buchmannu so v pretepu zlomili sredinec.

Najpogosteje se udarijo Afganistanci in Čečeni, priljubljene lokacije za tovrstno merjenje moči pa so železniške postaje in postaje podzemne železnice. 

Merjenje moči

Migranti se v tolpe zbirajo na podlagi etnične pripadnosti in si tako prisvajajo različne dele mesta. Najpogosteje se udarijo Afganistanci in Čečeni, priljubljene lokacije za tovrstno merjenje moči pa so železniške postaje in postaje podzemne železnice. Potem ko so avstrijski policisti iz postaje podzemne železnice na Karlovem trgu pregnali tolpe avstrijskih preprodajalcev droge, so njihovo mesto zasedle tolpe migrantov. Ena takšnih je tam napadla znanega avstrijskega novinarja in mu zlomila ramo. Znan je tudi primer 26-letnega moškega iz Linza, ki se je zapletel z dvema mladima migrantoma in ju izzval na dvoboj s pestmi. Fanta sta si raje poiskale okrepitve – Avstrijca se jih je lotilo 13, pobrali so mu tudi vse, kar je imel vrednega na sebi.

Vedno več

Z migranti povezana kriminaliteta je lani krepko narasla. Kot je razkrilo avstrijsko ministrstvo za notranje zadeve, je bilo leta 2015 takšnih pritožb 14.000, lani pa 22.000.

Vedno več je tudi spolnih napadov. Število teh je v zadnjem letu naraslo za kar 133 odstotkov.