Požrl besedo?

Assange o predaji: Nisem popoln idiot

B.K.
24. 1. 2017, 11.01
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Zloglasni žvižgač Julian Assange, ki je javno obljubil, da bo sodeloval z ameriškimi oblastmi glede svoje predaje, če Obama pomilosti žvižgaško kolegico Chelsea Manning, je povedal, da se nima namena kar tako predati.

Reuters
Julian Assange

Ustanovitelj Wikileaksa Julian Assange je v intervjuju za avstralsko televizijo Network Ten povedal, da nima nobenega namena se kar tako izročiti oblastem združenih držav Amerike.

Na vprašanje, kako se bo odzval v skladu s svojo obljubo sedaj, ko so Chelsea Manning delno pomilostili, je odgovoril, da je to odvisno od dogovora z ameriškim pravosodnim ministrstvom. Ko ga je novinar obtožil, da bo s tem prelomil obljubo, je Assange odvrnil: »Nisem popoln idiot! Osvoboditev Chelsea Manning je velika strateška zmaga, saj je najpomembnejši žvižgač zadnjih 10 let. Ampak, ko rečem, da sem pripravljen sprejet izročitev [ZDA] ne pravim, da bom postal popoln idiot in se odrekel vsem svojim odvetnikom. Z DoJ [Ministrstvo za pravosodje] bomo imeli pogovor, žoga je na njihovem delu igrišča.«

Assange sicer že štiri leta in pol živi na ekvadorskem veleposlaništvu v Londonu. »Intelektualno je moje življenje izjemno bogato. Družinsko življenje pa je seveda izjemno borno,« je komentiral svoj neprostovoljni pripor.