Podpora Rusiji

Marine Le Pen: »Krim nikoli ni bil Ukrajinski!«

S.R.
18. 1. 2017, 17.18
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Francoska predsedniška kandidatka Marine Le Pen je v intervjuju ponovno izrazila podporo Rusiji v njihovih prizadevanjih za pripojitev Krima.

Reuters
Marine Le Pen pravi, da je Krim ruski.

Tri mesece pred volitvami za predsednika Francije je Marine Le Pen, vodja skrajno desne Nacionalne fronte, za ruski časopis Izvestia dejala, da Krim priznava kot del Rusije in da si bo v primeru izvolitve prizadevala za ukinitev sankcij proti tej državi, ki da naj bi jih Francija podprla zgolj zato, ker je tako ukazala Nemčija. Sankcije proti Rusiji je opisala kot »nesmiselne« in kot »precej neumen način diplomacije.«

Dejala je tudi, da je lastništvo nad Krimom upravno vprašanje, ki izhaja še iz časa Sovjetske zveze, in da ta polotok nikoli ni bil Ukrajinski. Hkrati obžaluje, da referenduma, na katerem so prebivalci Krima izrazili svojo voljo, ne priznavajo mednarodna skupnost in Združeni narodi. 

Le Penova je v začetku meseca podobno izjavila že za francosko televizijo, zaradi česar je ukrajinska služba državne varnosti zanjo predlagala petletno prepoved vstopa v državo.