Kandidat za obrambnega ministra

Največja grožnja po 2. svetovni vojni je Putin

J.P.
13. 1. 2017, 09.29
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Kandidat za obrambnega ministra pravi, da smo priča največjemu napadu na svet po drugi svetovni vojni.

Profimedia
Mattis je leta 2015 dejal, da vojski grozijo nižji standardi, če bi v njenih vrstah z ramo ob rami uniformo nosila oba spola.

Upokojeni general James Mattis je med zaslišanjem v senatu zatrdil, da poskuša ruski predsednik Vladimir Putin razbiti zvezo Nato in da se morajo Združene države Amerike temu primerno zavarovati.

Profimedia
James Mattis

Spregovoril je tudi o jedrskem sporazumom z Iranom. Čeprav je slednjega označil za »največjo destabilizirajočo silo na Bližnjem vzhodu«, Združene države Amerike ne smejo snesti svoje besede.

Neskladnosti

Obe izjavi sta navzkriž z izjavami Mattisovega bodočega šefa Donalda Trumpa, ki je poročila o ruskih hekerskih napadih označil za lase privlečena, obveščevalne službe pa okrcal, da v svet pošiljajo lažne novice. In medtem ko je Trump že večkrat kritično obravnaval zvezo Nato, pa jo je 66-letni Mattis označil za »najuspešnejše vojaško zavezništvo v sodobni zgodovini, morda kdajkoli«. Trump je nadalje dejal, da bo preklical dogovor, ki ga je bil pod predsednikom Barackom Obamo sklenjen leta 2015. Dejal je tudi, da se bo pogajal za nov dogovor.

O ženskah in homoseksualcih

Mattis je leta 2015 dejal, da vojski grozijo nižji standardi, če bi v njenih vrstah z ramo ob rami uniformo nosila oba spola. Vendar pa je na zaslišanju dejal, da ženskam v vojski ne namerava nasprotovati, dokler bo zadoščeno standardom. Mesto v vojski vidi tudi za homoseksualce – kot je dejal, ga ne zanima, s kom gre kdo v posteljo.