Tajni agent

Kdo je vohun, ki je pripravil poročilo o Trumpu

B.K.
12. 1. 2017, 10.01
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Kontroverzno poročilo o povezavah med Trumpom in Rusko federacijo naj bi pripravil nekdanji uradnik britanske obveščevalne agencije MI6.

Profimedia
Donald Trump

Poročilo, ki bi ga naj nekdanji agent MI6 Christopher Steele pripravil tako za demokratske kot republikanske nasprotnike Donalda Trumpa, se ukvarja predvsem z domnevnimi ruskimi vdori v proces predsedniških volitev.

Dokument poročila, ki naj bi ga pripravil Christopher Steele, je objavila revija Buzzfeed, in ga lahko v celoti preberete tukaj.

Povzetek poročila trdi, da naj bi Trumpova ekipa med predsedniško kampanjo pogosto izmenjevala informacije z ruskimi posredniki. Ti naj bi prav tako imeli v rokah obremenilne posnetke, s katerimi naj bi novoizvoljenega ameriškega predsednika izsiljevali. V povzetku sicer piše tudi, da so ruski voditelji bili v stiku s Trumpom že vsaj zadnjih pet let.

Trump je trditve zapisane v poročilu označil za »lažne novice«.

52-letni Steele, ki je sedaj eden izmed direktorjev zasebne obveščevalne družbe Orbis, se na trditve ni odzval. Prav tako jih ni hotel komentirati njegov kolega in drugi direktor Orbisa Christopher Burrows, poroča ameriški časnik The Wall Street Journal. 

Ruski Kremlin je poročilo že označl za »popoln blef« in zanikal, da ima kakršnekoli obremenilne dokaze proti Trumpu.

Trump je sicer na svojem twitter računu komentiral svežo afero. »Obveščevalne agencije ne bi nikoli smele dovoliti, da te lažne novice 'prikapljajo' v javnost,« je zapisal in v svojem klasičnem slogu dodal: »Še zadnji strel zame. A živimo v nacistični Nemčiji?«