Niti naj bi vlekla vlada

VIDEO: Trenutek, ko je na plan potegnil pištolo in začel svoj morilski pohod

J.P.
9. 1. 2017, 08.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

V petek so na letališču odjeknili streli. Smrt je sejal 26-letnik, ki se je v četrtek na let vkrcal z enim kosom čekirane prtljage – pištolo in naboji zanjo.

Profimedia
Agenti FBI se mu novembra odvzeli orožje, potem ko se jim je novembra lani pritožil, da »vlada upravlja z njegovim umom« in ga sili, da gleda videoposnetke Islamske države.

Profimedia

Profimedia

Profimedia

26-letni Američan, nekdanji član nacionalne garde Portorika, iraški veteran in nekdanji član nacionalne garde Aljaske, je na letališču v Fort Lauderdalku na Floridi pokončal pet ljudi, šest jih je ranil.

Po streljanju legel na tla

Američani lahko potujejo z ročnim orožjem, ki ga ne smejo imeti v ročni prtljagi. Izjema so uradne osebe. Orožje in naboje morajo posebej zapakirati in dati v prostor za prtljago na letalu. Esteban Santiago se je držal protokola. Po pristanku je s traku za prtljago vzel svojo torbo, odšel na stranišče in napolnil pištolo. Nato je začel streljati, pri tem pa so ga ujele varnostne kamere – posnetek objavljamo spodaj. Izpraznil je tri nabojnike. Ko mu je zmanjkalo streliva, je orožje odvrgel in mirno legel na tla. Policisti so ga aretirali brez težav.

Težave z duševnim zdravjem

Santiago je v Fort Lauderdale na Floridi pripotoval iz Aljaske. Agenti FBI se mu novembra odvzeli orožje, potem ko se jim je novembra lani pritožil, da »vlada upravlja z njegovim umom« in ga sili, da gleda videoposnetke Islamske države. Orožje so mu vrnili mesec dni pozneje; zakaj, ni znano. Leto dni prej je napadel svojo 40-letno dekle. Bila je v kopalnici, ko je začel kričati nanjo. Vdrl je skozi vrata in jo napadel, nato pa pobegnil. Aretirali so ga nekaj dni pozneje. Takrat se je s tožilstvom pogodil. Ameriški mediji so razkrili tudi, da so ga med letoma 2011 in 2012 preiskovali zaradi otroške pornografije. Zasegli so mu tri kose orožja in računalnik, a ga niso obtožili. Njegovi sorodniki so po napadu povedali, da je imel težave z duševnim zdravjem in da se je zdravil pri psihiatru. Ameriški obrambni minister Ash Carter je v nedeljo poudaril, da je primer še en opomnik, da je treba za veterane s posttravmatsko stresno motnjo narediti več.

Profimedia
Policiste je pričakal ležeč na tleh.

Preiskovalci še ne vedo, kaj ga je pripravilo do napada. Zaenkrat je še prezgodaj, da bi lahko govorili o terorizmu.

Odslovili so ga iz nacionalne garde

Rojen je bil v New Jerseyju, z dvema letoma se je preselil v Portoriku. Tam se je pozneje pridružil nacionalni gardi – z njo je leta 2010 odšel v Irak, kjer je ostal leto dni. Nato se je preselil na Aljasko, kjer je bil prav tako član nacionalne garde, a so ga odslovili. Med drugim tudi zato, ker je večkrat brez dovoljenja zapustil dolžnost.

Pozor, nazorna vsebina! Ogled posnetka na lastno odgovornost!