Rdeči alarm

Bojijo se ledenega mraza

G.G.
4. 1. 2017, 14.34
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Mrzel zrak, ki mu družbo delala še močna burja, bo v prihodnjih dneh zajel dele naše južne sosede. Hrvaški hidrometeorološki zavod (DHMZ) je zato za območje severozahodne Istre, Kvarnerja, Velebitskega kanala in severne Dalmacije razglasil kar rdeči alarm.

Reporter
Pričakujejo, da bodo najmočnejši sunki dosegli tudi 185 kilometrov na uro.

meteo.hr
Najbolj bo potrebno paziti na območju Istre in Kvarnerja.

Izjemno hladen val bo do konca tedna občutno znižal temperature zraka, občutek mraza pa bo še okrepil orkanski veter, so sporočili iz DHMZ. Pričakujejo, da bo povprečna hitrost burje med 45 in 95 kilometrov na uro, najmočnejši sunki pa naj bi dosegli tudi 185 kilometrov na uro. Veter se bo postopoma umiril od sobote.

Na DHMZ so opozorili, da bo posebej nevarno na morju. Obstaja tveganje tudi za škodo na obalni infrastrukturi. Prebivalcem so svetovali, naj se izogibajo potovanjem na ogroženih območjih. Ob obali je pričakovati temperature pod ničlo, v notranjosti Hrvaške bodo nočne temperature do -15 stopinj Celzija, ponekod tudi do -20 stopinj.

V noči na četrtek in v začetku prihodnjega tedna je pričakovati manjše količine padavin, večinoma snega. Takrat bodo temperature nekoliko višje kot konec tedna.

Iz hrvaškega urada za zaščito in reševanje (Duzs) so sporočili, da so pripravljeni na morebitno posredovanje v zimskih pogojih. Državljane so pozvali, naj se čim manj zadržujejo na mrazu ter naj se ustrezno oblečejo, če se odpravljajo ven.