Nas to čaka letos?

Človek, ki je napovedal brexit in Trumpa, ima za 2017 eno grozljivo napoved

J.P.
4. 1. 2017, 13.26
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Profesor, ki je napovedal brexit in Trumpovo zmago, je prepričan, da bomo letos priča koncu Evropske unije.

Profimedia
Profesor je prepričan, da bo Evropska unija razpadla, še preden bo Velika Britanija sprožila postopek po 50. členu lizbonske pogodbe.

Mark Blyth, profesor politične ekonomiji na Univerzi Brown je bil eden redkih akademikov, ki so pravilno napovedali tri največje politične pretrese lanskega leta: izstop Velike Britanije iz Evropske unije, zmago Donalda Trumpa na ameriških predsedniških volitvah in rezultat italijanskega referenduma o ustavnih spremembah.

Reuters
Bo Marine le Pen zabila zadnji žebelj v krsto Evropske unije?

Počilo bo v Franciji

Profesor je prepričan, da bo Evropska unija razpadla, še preden bo Velika Britanija sprožila postopek po 50. členu lizbonske pogodbe, ki določa pravila glede izstopa.

»Bližajo se volitve v Franciji. Povsem mogoče je, da bo v prvem krogu zmagala Nacionalna fronta,« je povedal za BBC-jev Newsnight. Če bo temu tako, se bodo morali tisti, ki nasprotujejo Evropski uniji nenaklonjeni Marine Le Pen, združiti, da bi preprečili njeno zmago. Združiti za Francoisom Fillonom, s katerim bi v Franciji zavel veter, ki bi zelo spominjal na čase vladavine Margaret Thatcher. »Po osmih letih stagnacije bo to volivcem zelo težko prodati,« je dejal.